Timpul.md

Actualitate 21 Mai 2019 | 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

În primul său discurs în calitate de șef al statului, Zelenski a spus despre necesitatea demisiei șefilor SBU, Ministerului Apărării și Procuraturii Generale. Despre demisia din funcție a procurorului general Iuri Luțenko nu se știe încă nimic.

Anterior, Alexander Turcinov, secretarul Consiliului Național pentru Securitate și Apărare și Pavel Klimkin, ministrul de externe, si-au anuntat depunerea portofoliilor.

În plus, noul președinte a cerut demisia guvernului și a anuntat dizolvarea Radei Supreme. Vicepreședintele Irina Gerașcenko a declarat la randul sau ca dizolvarea parlamentului este neconstituțională.

Pentru ca decizia lui Zelenski să intre în vigoare, este necesar un decret prezidențial. Presedintele urmeaza mâine să se întâlnească cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare. Una dintre ele – în special „Frontul Popular” – vor contesta decizia președintelui de dizolvare a parlamentului.

La rândul sau, Uniunea Europeană a emis un comunicat in care spera ca dizolvarea Radei Supreme în Ucraina să se desfășoare în conformitate cu legea, iar alegerile anticipate vor fi libere, corecte și credibile.

Actuala Rada Suprema a fost aleasă în toamna anului 2014.

Potrivit sondajelor, partidul presedintelui, „Slujitorul poporului”, ar putea obtine victoria dacă alegerile parlamentare s-ar desfășura duminica viitoare.

De asemenea, sociologii susțin că dacă alegerile ar avea loc în conformitate cu noul sistem electoral, pe liste de partid, și nu în sistem mixt (actual), Zelenski ar putea obtine o majoritate confortabila in parlament care sa-i sustina guvernul. Pentru a pune în aplicare un astfel de scenariu, este necesar ca actuala Rada să aprobe sistemul electoral pe liste de partid.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus