Timpul.md

Actualitate 4 Aprilie 2020 | 04:10

„Eliberatorul” sovietic al Pragăi a fost ridicat cu macaraua, spre disperarea Moscovei (FOTO)

Municipalitatea pragheză a demontat vineri statuia comandantului sovietic care a condus trupele Armatei Roșii care au „eliberat” capitala și o mare parte din Cehoslovacia în Al II-lea Război Mondial.

Ambasada Rusiei la Praga a condamnat decizia, anunțând că a trimis o notă de protest Ministerului ceh al Afacerilor Externe în legătură cu „demolarea”, scrie AP.

Mareșalul Ivan Stepanovici Konev a condus forțele Armatei Roșii care au aliberat Praga și o mare parte a teritoriului Cehoslovaciei de ocupația nazistă în 1945.

Monumentul acestuia, dezvelit în sectorul 6 din Praga în 1980, când țara era încă ocupată de trupele sovietice, a fost o sursă de controverse.

Rusia a protestat vehement acum doi ani, când un text explicativ cu rolul pe care Konev l-a avut în zdrobirea mișcării antisovietice din 1956, din Ungaria, și în pregătirea invaziei sovietice a Cehoslovaciei, din 1968, a fost plasat pe monumentul din Praga.

Primarul sectorului 6 din Praga, Ondrej Kolar, a declarat atunci că autoritățile doreau să ofere oamenilor „informații complete, care să nu ascundă ceea ce s-a petrecut”.

După ce monumentul a fost ținta mai multor vandalizări, autoritățile sectorului 6 au acceptat anul trecut propiunerea lui Kolar de a demonta statuia.

O macara a ridicat statuia mareșalului sovietic vineri dimineața. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus