Atitudini

Eminescu versus Ştefan

E îndoielnic faptul că Ştefan ar considera moldovenii un popor neromânesc atunci când, cu un secol înaintea lui, tărâmurile pe care le-a apărat au fost întemeiate de maramureşeni. Însuşi faptul că pe moneda naţională, în momentul apariţiei ei, a fost ales chipul lui Ştefan cel Mare, a venit din dorinţa de a recupera istoria unui popor. Acea istorie care i-a determinat pe oamenii de acum douăzeci de ani să aleagă Tricolorul ca stindard.

Sincer, nu cred că Tricolorul îi ajută prea mult pe moldovenişti. Are stemă, ce-i drept, dar asta nu-i schimbă culorile. În schimb, de-a lungul acestor douăzeci de ani, în Moldova populaţia a mers în trei direcţii: rusofilă, românistă, moldovenistă. Ceea ce ne determină să ne amintim de fabula lui Donici: Racul, broasca şi ştiuca.

Nu înţeleg cum de moldoveniştii, care nu recunosc originea românească a Moldovei, acceptă grafia latină. Ei invocă perioada scurtă a României Mari ca să îşi inventeze rădăcini neromâneşti. Dar tot aşa ar fi trebuit, probabil, să invoce scurtul trai al grafiei latine. În fine, deja e clar că avem de-a face cu un balmoş.

Însă – cu multă tristeţe o spun – Ştefan cel Mare a fost transformat în Volga neagră. Oricât de utilă ar fi o Volgă, simpla folosire a ei de către securişti stârneşte un fior negativ în cel care se trezeşte dimineaţa cu una la poartă. Aşa şi noi. Când cineva îl aclamă excesiv pe Ştefan, noi, precauţi, îl scoatem pe Eminescu din sertar. Şi îl punem pe birou, pe perete, pe casă chiar.

Eu merg des de la Chişinău la Antoneşti. Mai întâi, aproape de Chişinău, pe dreapta, este o casă care are în curte bustul lui Eminescu. Apoi, prin Anenii Noi, apare pe zidul unei case celebrul portret stilizat – sub aspectul unui arbore – al aceluiaşi Eminescu. La intraree în Antoneşti e o altă casă cu portretul amintit.

Deci avem trei direcţii: racul (ce merge înapoi), broasca (ce sare pe loc) şi ştiuca (ce îşi urmează cursul firesc). Iar aceste direcţii au adoptat: unii pe Lenin şi steagul roşu, alţii pe Ştefan şi steagul roşu, ceilalţi pe Eminescu şi tricolorul.

Nu că cei ce recunosc originile noastre româneşti nu l-ar iubi pe Ştefan, dar dacă îl pui în faţă pe Eminescu, un lucru devine foarte clar: moldoveniştii niciodată nu o să aibă o carpetă cu Eminescu fiindcă el a spus: „suntem români şi punctum!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *