Actualitate

Episcopul Marchel face propaganda electorala

O naluca umbla prin Biserica Ortodoxa din Moldova (BOM) – propaganda in favoarea PCRM, facuta de mai multi preoti si calugari, in sfintele biserici si manastiri. Conform stirii DECA-press, PS Marchel, episcop de Balti si Falesti, a chemat, vineri, credinciosii sa voteze pe 29 iulie, „pentru un viitor mai bun, pentru continuitatea frumoaselor traditii incepute deja, pentru stabilitate si pentru pastrarea statalitatii RM”.

Episcopul are o retorica vadit comunista: „alegerile din anul acesta au semnificatie deosebita, deoarece au loc la al 650-lea an de la fondarea Statului Moldovenesc”, iar crestinii trebuie sa „contribuie la intarirea lui cu votul”. Totodata, PS Marchel a mentionat ca acum sunt „zile de grea incercare” pentru tara, iar BOM „indeamna toate fortele politice la conlucrare in numele poporului moldovenesc, a statalitatii si linistii, pierduta de cateva luni”.

Solicitat de TIMPUL sa comenteze declaratiile episcopului de Balti si Falesti, prot. Vadim Cheibas, secretar al Mitropoliei Moldovei, a refuzat s-o faca, solicitandu-ne sa-l contactam pe prot., secretar de presa Octavian Mosin. El nu a mai fost de gasit. Egumenul Ioan Mosnegutu, staretul Manastirii Harbovat si membru al Comisiei eparhiale pentru cenzura canonica si editura, ne-a informat despre existenta unei circulare recente a IPS Vladimir, prin care a interzis implicarea preotilor in campania electorala. „Dat fiind faptul ca Biserica este apolitica, nicio fata bisericeasca nu are dreptul sa faca propaganda pentru un partid politic sau altul. Fiecare sa-si pastreze simpatia pentru cine doreste, dar sa nu faca propaganda electorala. Trebuie sa fim transparenti in a trata orice problema. Preotul trebuie sa se ocupe de cele bisericesti, sa promova spiritualitatea nu ideile politice”, observa egumenul Ioan Mosnegutu.

Desi ni s-a sugerat sa gasim textul integral pe site-ul mitropoliei, nu am putut sa ne informam care sunt obligatiile preotilor ortodocsi in aceasta campanie electorala, deoarece un asemenea document acolo nu exista. Amintim aici ca IPS Vladimir intr-un interviu pentru TIMPUL din 4 aprilie 2008, declara: „Daca un preot sau un arhiereu sustine un partid politic, el nu mai e in Biserica”. De aceea, atat Biserica Rusa, cat si cea Romana, interzic implicarea preotilor in politica…”

Cazul episcopului Marchel nu este unic. TIMPUL a mai informat, recent, despre implicarea in campania electorala si altor preoti ai Mitropoliei Moldovei. Amintim despre preotul Mihail din Chircaiestii Noi din Causeni, care a organizat o intalnire electorala cu doi membri ai PCRM chiar in locasul sfant. Demna de mentionat e si marea grija a preotului Vladimir pentru voturile celor 3000 de moldoveni, care lucreaza in Brescia, Italia. Mai multi cititori ne-au informat ca respectivul slujitor aduna semnaturi si datele pasapoartelor cetatenilor nostri, in vederea unor falsuri comuniste. Nici cazurile de propaganda electorala de la Manastirea Hancu nu au lasat indiferenti cititorii TIMPULUI.

Apreciem putinele fete bisericesti care au curajul sa vorbeasca deschis despre crimele comunismului si despre fatarnicia unor comunisti cu dare de mana pentru biserici si manastiri. Totusi, nu credem intemeiate acuzele ce ni se aduc ca am generaliza in ceia ce priveste implicarea preotilor in campania electorala. Vom aborda si pe viitor refuzul Bisericii Ortodoxe din Moldova de a condamna comunismul. Nu ne invatati cum s-o facem, ci cum sa va spalati de acest pacat greu!

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *