Timpul.md

Actualitate 17 Decembrie 2018 | 08:42

„Este o biserică fără Putin, o biserică fără Kirill, dar cu Dumnezeu” – Ucraina a proclamat independența bisericii sale

Un consiliu de prelaţi ortodocşi ucraineni a înfiinţat sâmbătă o biserică independentă de sub tutela religioasă a Moscovei, o hotărâre istorică, vizând să asigure ”securitatea” şi ”independenţa spirituală” a ţării - şi totodată un simbol suplimentar al divorţului între cei doi vecini, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut în faţa unei mulţimi de susţinători, reuniţi la Kiev, în centrul capitalei, de către preşedintele Petro Poroşenko, care a făcut din independenţa religioasă a Ucrainei o problemă de ”securitate naţională” şi unul dintre elementele-cheie ale campaniei electorale în vederea alegerilor prezidenţiale de la 31 martie.

”Această zi sacră va intra în istorie ca cea a creării unei biserici autoceface (independente) unită în Ucraina. Ziua independenţei noastre definitive faţă de Rusia”, a declarat Petro Poroşenko.


Conciliul, reunit în Catedrala Sfânta Sofia, în centrul Kievului, în absenţa principalilor reprezentanţi ai aripii rămase credincioase Rusiei, l-a ales, de asemenea, la conducerea noii biserici independente pe mitropolitul Iepifani.


Acest tânăr prelat, în vârstă de 39 de ani, puţin cunoscut publicului până acum, este considerat un apropiat al patriarhului Kievului, Filaret, excomunicat de Moscova, după care a fost reabilitat de către Patriarhia de la Constantipol, în octombrie
.
”Conciliul Reunificării” viza să pună în aplicare hotărârea istorică a Constantinopolului, o figură de autoritate în lumea ortodoxă, care a autorizat Ucraina, în octombrie, să dispună de propria biserică, după 332 de ani sub tutela spirituală a puternicului său vecin.

Evenimentul a reunit două formaţiuni ortodoxe disidente - Patriarhia de la Kiev, autoproclamată în 1992 şi care numără cel mai mare număr de credincioşi, potrivit sondajelor, şi minuscula Biserică zisă autocefală.


Anterior Patriarhul ortodox rus Kiril a s-a plâns, într-o scrisoare adresată Papei Francisc şi ONU, dar şi preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel de ”persecuţii” ale clerului şi ucrainenilor rămaşi sub tutela Moscovei.

Autorităţile ucrainene au dat asigurări că fiecare parohie va fi liberă să aleagă să se alăture sau nu noii biserici independente, subliniind că vrea să evite cu orice preţ un ”război religios” în ţară.

”Glorie!”, au strigat oamenii, după anunţul lui Poroşenko, care a făcut din independenţa religioasă a Ucrainei o chestiune de securitate naţională şi unul dintre elementele cheie ale campaniei sale electorale pentru scrutinul prezidenţial din 31 martie 2019. ”Ce este această biserică? Aceasta este o biserică fără Putin, aceasta este o biserică fără Kirill, o biserică fără rugăciune pentru autoritățile ruse și trupele rusești, deoarece autoritățile ruse și trupele ruse ucid ucraineni. Dar aceasta biserica este cu Dumnezeu”, a mai spus şeful statului ucrainean.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus