Politică

Este sau nu este Vladimir Voronin un impostor?

Curtea Constitutionala (CC) refuza sa spuna daca este constitutional ca Vladimir Voronin sa fie si deputat, si presedinte concomitent. La 25 mai parlamentarul Vlad Filat a depus o sesizare la CC pentru ca aceasta sa interpreteze articolele 70 si 81 din Constitutie, care proclama incompatibilitatea celor doua functii.

In cadrul unei conferinte de presa, liderul liberal-democrat Vlad Filat a spus ca Vladimir Voronin avea obligatia sa renunte la una din functii, chiar si din punct de vedere moral, ca prin exemplul propriu sa dea dovada de respect fata de lege.
„Scrisoarea pe care a primit-o domnul Filat de la presedintele CC nu o putem califica decat una insultatoare, deoarece instantele de jurisdictie constitutionala se pronunta asupra sesizarilor prin hotarari, dar nu prin scrisori”, a spus prim-vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase.
 

Un comunicat de presa al PLDM precizeaza ca in raspunsul sau, CC motiveaza ca obiectul sesizarii „nu intruneste conditiile impuse de dispozitiile constitutionale pentru interpretarea Legii Supreme” si „depaseste limitele de competenta ale CC”.
In acelasi timp, CC, de facto, da dreptate lui Vlad Filat, specificand ca „sensul dispozitiilor articolelor 70 si 81 (alin.1) din Constitutie nu comporta echivocuri ce reiese si din continutul sesizarii. Totodata este inacceptabila interpretarea
dispozitiilor constitutionale in functie de aplicarea lor in anumite circumstante. In sesizare se solicita solutionarea problemei, raspunsul la care este evident si se gaseste in dispozitiile constitutionale si legale, claritatea carora nu o puneti la
indoiala”. Prin acest raspuns formal si ambiguu, continut intr-o scrisoare si nu intr-o hotarare, cum prevede norma legala, CC s-a eschivat de la exercitarea obligatiunilor de functie si a refuzat sa emita o hotarare care sa dea o apreciere
clara si obligatorie incompatibilitatii functiilor de sef al statului si a celei de deputat, se spune intr-un comunicat de presa al PLDM.
 

Partidul Liberal Democrat din Moldova constata cu aceasta ocazie ca institutia de jurisprudenta constitutionala face partizanatpolitic si s-a transformat intr-un executant al deciziilor Partidului Comunistilor . Amintim ca in sesizarea depusa, Vlad Filat a cerut Curtii Constitutionale sa stabileasca daca:

a) presedintele RM este in drept sa detina si calitatea de deputat
in Parlament (functie retribuita) dupa expirarea perioadei de 30 zile de la validarea mandatului de deputat in Parlamentul RM si b) daca un deputat in ParlamentulRM este in drept, dupa expirarea perioadei de 30 zile de la validarea mandatului,
sa detina si functia de presedinte al R. Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *