Timpul.md

Actualitate 26 Noiembrie 2018 | 13:38

Estimări: Până la finele mandatului actualului Guvern, salariul mediu pe economie va atinge nivelul de aproape 360 de euro

Până la finele mandatului actualului Guvern, salariul mediu pe economie va atinge nivelul de 7000 de lei sau aproape 360 de euro. Este pronosticul oferit de experţii de la Poşta de Ştiri, publicat astăzi pe Facebook. Autorii constată că ritmul de creştere a salariului mediu pe economie este egal cu promisiunile pe care le fac unele partide din opoziţie, în preajma alegerilor din februarie 2019.

“Biroul Național de Statistică a anunțat pentru trimestrul III 2018 o creștere 12% la sută a salariului mediu pe economie, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Prin urmare, remunerarea medie a ajuns până la nivelul de peste 6 500 lei (6507,3). Interesant este că ritmul de creștere a salariului (de 12%) este egal cu promisiunile pe care le fac unele partide care deja s-au inclus în campania electorală pentru parlamentare. Straniu! De ce să promiți ceea ce este deja realizabil. Or, obiectivele ar trebui să fie peste realizările actualului Guvern, dacă dorești să convingi electoratul că ești mai bun”, se conţine în materialul bublicat de Poşta de Ştiri.

În opinia experţilor, trendul crescător se va menţine şi în perioada care urmează.

“Creșterea salariului mediu va continua și în trimestru patru. Pe lângă evoluția firească, salariul va fi influențat în sens pozitiv și de efectele reformei fiscale – unii agenți economici deja au operat majorări de salarii, iar acestea vor fi vizibile în statisticile pentru trimestru patru al anului 2018. Iar în 2019, o influență pozitivă asupra salariului o va avea reforma amplă anunțată de Guvern și care va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Reforma salarizării prevede majorări de salariu (între 20 și 90%) pentru aproape 200 mii de persoane angajate în sectorul bugetar. Prin urmare, îndrăznim să prognozăm că, în primul trimestru al anului viitor, salariul mediu pe economie se va apropia de suma de 7000 de lei. Adică, în condițiile actualului curs de schimb euro-leu, la plecarea actualului Guvern, salariul mediu pe economie va fi de aproape 360 de euro”, se mai conţine în analiza citată.
Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a scris anterior că, pentru prima dată, salariul mediu pe economie a depășit valoarea de 300 de euro pe lună în trimestrul II al acestui an.

Ulterior, directorul Institului Economiei de Piață, Roman Chircă, s-a arătat convins că retribuția medie pe economie va continua să crească și asta datorită efectelor ”micii reforme fiscale”, implementate de la 1 octombrie.

Amintim că ”mica reformă fiscală”, care presupune, printre altele, introducerea unei cote unice a impozitului pe venit de 12 la sută, dublarea scutirii personale pentru angajat și reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajator. 

Sursa: postadestiri

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus