Internațional

Estonia marchează astăzi cea de-a 98-a aniversare a proclamării Independenţei

Se consideră că Republica Estonia a fost înființată la 24 februarie 1918, atunci cînd Comitetul salvării naționale a făcut public la Tallinn manifestul prin care a fost proclamată republica independentă și democratică.

Este un stat în nord-estul Europei, situat pe litoralul Mării Baltice, între Rusia şi Letonia, ocupînd şi numeroase insuliţe din Marea Baltică. Capitala ţării este oraşul Tallinn. Estonia are o suprafaţă de 45,2 mii km pătraţi şi o populaţie de 1,29 milioane de locuitori şi este una dintre cele mai puţin populate state membre ale Uniunii Europene.

Estonia are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor dintre toate fostele republici ale URSS. Este considerată o „economie cu venit mare” de către Banca Mondială şi o „economie avansată” de către Fondul Monetar Internaţional. Exportă aparate şi utilaje electrotehnice, textile, hîrtie, lemn, produse agricole. Importă materii prime industriale, mijloace de transport, combustibili, produse de larg consum.

Relaţiile diplomatice dintre R. Moldova și Estonia au fost stabilite pe 10 noiembrie 1992.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior al R. Moldova cu Estonia în 2014 a înregistrat 10,4 mln USD (o majorare cu 41,9%). Exportul a constituit 4,4 mln USD (majorare cu 31%), iar importul – 6 mln USD (în creştere cu 51%). În 2015 exportul de mărfuri din R. Moldova în această ţară baltică a înregistrat o uşoară scădere, constituind 4,3 mln dolari SUA.

Numărul persoanelor originare din R. Moldova, domiciliate în Estonia este estimat la 500 de persoane. În Estonia sînt înregistrate două societăţi ale moldovenilor, care activează la Tallinn – Societatea culturală a moldovenilor “Luceafărul” şi Societatea Estonia-Moldova. Pe lîngă Biroul Relaţii Interetnice al Republicii Moldova este acreditată Comunitatea Estonă din R. Moldova, înregistrată în 2005.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *