Editorial

Eu zic să ne apucăm de furat!

Nu știu cum se face sau explică, dar cei care au furat miliardul nu s-au mulțumit cu milionul. Șor, Usatîi, Plahotniuc – nu și-au luat o casă de vacanță, un mercedes sau BMW și apoi să ne spună: „iaca, mie îmi ajunge amu!”. Nu am văzut încă la noi, conform logicii imbatabile, să se lase hoții de furat. Să se fure cu ocaua mică.

Atunci mă întreb: au devenit oare procurorii și judecătorii mai morali după mărirea salariului? Vi se pare? Oare arestarea a aproape douăzeci de procurori și judecători corupți a avut loc înainte sau după mărirea salariilor? Uite că nu îmi amintesc bine. Dar parcă-parcă sunt câțiva ani diferență de la salariul mare la dosarul pentru corupție.

Haideți să mai calculăm o dată, să facem o listă, să o publicăm în Monitorul Oficial, cu toți cei care au furat, fiindcă aveau salarii mici, iar după majorare s-au spovedit, s-au căit, s-au îndreptat și au ajuns în calendar! Nu de alta, dar să-i știm și noi, să le facem rugăciuni de laudă și mulțumire. Că uite, s-au mulțumit cu binișorul. În loc de o roată de BMW, au două-trei.

Și pentru că judecătorii noștri au ajuns în rândul sfinților prin virtuțile dreptei judecăți după ce li s-au mărit salariile, guvernul a stabilit că e rândul vameșilor. Să îi ajutăm și pe ei să renunțe la mită și să devină buni creștini, iubitori și de pace făcători.

Totuși am câteva nelămuriri. Judecătorul strâmb nedreptățea săracul, îi lua averea să o dea bogatului, îi scăpa pe tâlhari de pușcărie și îi trimitea în loc pe cei nevinovați. Sigur că nu ne dorim așa ceva! Însă ce e cu vameșii? Adică le dublăm salariul ca să nu mai treacă tirurile cu țigări? Sau ce? Să fie coada la vamă puțintel mai mică? Să se lucreze mai eficient? Parcă nu e tocmai o urgență.

Domnilor guvernatori, nu mai bine mărim noi salariile medicilor? Ca să nu mai murim în sala de așteptare. Ca să aibă și doctorii salariul măcar tot atât cât aveau judecătorii înainte de majorare. Parcă mă interesează mai mult să fiu sănătoasă, decât să nu își treacă X-ulescu țigările peste Prut.

Dar oare nu ar fi la fel de bine să se majoreze salariile profesorilor? Ca să nu mai ia note de zece doar copiii cu bani, ci și cei care învață? Oare n-ar trebui să mărim pensiile de boală? Ca să nu mai strângem banii la televizor.

Nu știu, sincer, cum e mai bine, dar dacă salariile se majorează ca să nu se mai fure, ca să dispară mita și corupția, atunci, oameni buni, mi-a venit o idee trăsnet! Eu propun să ne apucăm de furat cu toții! Să vedeți ce repede ne vor crește salariile ca să se stârpească hoția!

Pentru că – nu-i așa? – salariile nu se măresc ca să nu murim de foame, ci ca să nu mai fim hoți și corupți. Uite, în acest fel, în fața noastră se deschide luminoasă și promițătoare calea spre majorarea salariului și pensiei: hoția, corupția, imoralitatea. Deci, la mai mare!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *