Timpul.md

Actualitate 8 Noiembrie 2017 | 09:03

Eugen Sturza: Este greu să vorbești de neutralitate, când ai armată străină pe teritoriul țării tale

În cadrul unui interviu petru Europa Lberă, ministrul Apărării, Eugen Sturza a insistat ca armata rusă de pe teritoriul Transnistriei trebuie scoasă.

Eugen Sturza: „Nu putem vorbi acum despre o neutralitate clasică, așa cum este stipulat și în Constituția Republicii Moldova, atâta timp cât avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova. Noi vom continua să cerem ca această armată rusă să fie retrasă de pe teritoriul Republicii Moldova cu tot cu muniții și cu tehnica militară. Nu mai avem nevoie de prezența lor aici, dar, totodată, noi avem ca și scop să ne întărim pozițiile, să ne modernizăm Armata Națională. Vedem aici exemplul elocvent al vecinului nostru, Ucraina, o țară căreia i-au fost garantate suveranitatea și integritatea teritorială de către patru state nucleare prin acest Acord de la Budapesta, ca într-un moment una din aceste țări semnatare să devină agresor și să-i acapareze teritoriul suveran.” 

Europa Liberă: Dvs. ați vorbit ceva mai devreme că Republica Moldova trebuie să se transforme din consumator de securitate în producător de securitate. Atâta timp cât staționează armata rusă, e posibil acest lucru?

Eugen Sturza: „Atâta timp cât staționează armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova, vă spuneam că noi trebuie să dezvoltăm capacitățile Armatei Naționale. Și exportatori de securitate, aici mă refer nu doar la regiune, aici mă refer și la participarea militarilor noștri în misiuni internaționale, fiindcă noi avem nevoie să arătăm la partenerii noștri străini că și noi contribuim cu ceva la securitatea nu doar a regiunii, dar în general a Uniunii Europene, a regiunilor unde sunt conflicte. Respectiv, vom continua acest proces pentru modernizare, proces care de fapt nu a fost implementat în anii precedenți.”

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus