Timpul.md

Actualitate 13 Iunie 2017 | 15:09

Europa cu două viteze ar însemna sfârșitul UE în forma sa actuală, avertizează secretarul de stat ungar Szabolcs Takacs

Crearea unei Europe cu două viteze, în care să existe diviziuni profunde între țările centrale din zona euro și statele de la periferie, ar însemna sfârșitul Uniunii Europene în forma sa actuală, a estimat marți Szabolcs Takacs, secretar de stat pentru afaceri europene la cabinetul premierului ungar, Viktor Orban, transmite Reuters.

''Cred că o Europă cu două viteze pur și simplu nu este viabilă, întrucât asta s-ar putea să însemne o diviziune atât de profundă încât în cele din urmă ar fi sfârșitul UE în actuala sa formă'', a declarat Takacs într-un interviu acordat Reuters.

Statele central-europene au exprimat temeri față de ideea unei Europe cu mai multe viteze, care este susținută de Germania, Franța și alte state membre după ce Marea Britanie s-a pronunțat pentru ieșirea din blocul comunitar.

Polonia și Ungaria doresc o reducere a puterii instituțiilor comunitare și păstrarea suveranității naționale în mai multe domenii.

De asemenea, Cehia a opinat că nu trebuie să existe o rupere a Europei în două grupuri de țări cu niveluri diferite de integrare, în timp ce Slovacia — care este membră a zonei euro — a anunțat că sprijină o integrare mai mare.

Szabolcs Takacs a subliniat că Europa Centrală, caracterizată de creștere economică și disciplină fiscală solide, aduce 'valoare adăugată' Uniunii Europene.

În opinia oficialului ungar, Uniunea Europeană ar trebui să accelereze negocierile de aderare cu Serbia și Muntenegru, pentru a preveni o destabilizare a Balcanilor Occidentali. ''Dacă nu stabilizezi Balcanii Occidentali, atunci altcineva o va face. Sau mai degrabă îi va destabiliza. Nu este vorba doar despre Rusia, dacă privești regiunea poți vedea mulți alți jucători acolo: Turcia, Arabia Saudită, Qatar, China; există multe țări care încearcă să exercite mai multă influență'', a mai menționat oficialul ungar.

AGERPRES

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus