Actualitate

Europa de Vest nu cunoaste ce se intmpla in Europa de Est

In noiembrie 2009 se implinesc exact 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, zid care nu doar a impartit Germania in doua parti, ci a divizat intreaga Europa – in una capitalista si alta socialista. Despre problemele cu care se confrunta astazi Europa si despre solutiile ce ar putea fi gasite pentru depasirea crizelor s-a discutat saptamana trecuta la Varsovia, la al saselea Forum international al jurnalistilor, organizat de Initiativa Central Europeana (ICE) si Ministerul polon de Externe.

„Douazeci de ani a unei noi ere europene” a fost tema Forumului care, pentru a patra oara, se desfasoara in Polonia si care a intrunit jurnalisti din tarile Europei Centrale si de Sud-Est, istorici, membri ai Parlamentului European si ai Comisiei Europene. Evenimentul a debutat cu decernarea distinctiilor ICE pentru jurnalistii de investigatie – Premiul mare pentru Besar Likmeta (Albania) si mentiuni speciale pentru Esad Hecimovici (Bosnia si Hertegovina) si Stefan Candea (Romania).

Scopul Forumului a fost de a gasi raspuns la multiplele intrebari ce apar in legatura cu viitorul si eficienta Europei si, respectiv UE. Dupa cum a declarat, in cuvantul sau inaugural, Jan Borkowski, Secretar de stat in MAE al Poloniei, „astazi doua subiecte importante sunt pe agenda discutiilor europenilor – securitatea energetica si criza economica. In pofida acestora, nu ne putem izola in numele unor interese de scurta durata, iar tarile Europei de Est trebuie in continuare sa simta si sa beneficieze de atentia UE, in cadrul Parteneriatului Estic”. Mentionez ca unul dintre subiectele pe larg dezbatute a fost R. Moldova si viitorul ei european.

In cautarea identitatii europene

Dezbaterile au inceput cu discursuri sceptice ale jurnalistilor din Slovacia, Cehia si Ucraina in ceea ce priveste cunostintele despre UE ale insisi membrilor acestei organizatii. „Toti spunem ca suntem pentru Europa, pentru UE, dar stim noi oare cu ce se mananca aceasta? Si daca, in general, vrem s-o mancam? Avem nevoie sa extindem comunicarea dintre tarile UE cu cele din afara acesteia? Preferam sa citim mai mult „Herald Tribune” (cotidian american – n.n.) decat o publicatie europeana. Intrebarea e daca avem una? Trebuie creat si un centru pentru jurnalism european. Chiar daca nu cred in existenta unui jurnalism european, cred in jurnalism” – sunt cateva dintre tezele expuse de Mitja Mersol, ziarist sloven.

Robert Soltyk, reprezentatul comisarului european pentru Politica Europeana de Vecinatate, a fost de alta parere: „UE este o institutie, iar integrarea europeana reprezinta un proces mult mai mare. ?arile care vor sa devina membre ale UE trebuie sa aiba dorinta si sa vina cu solutii la problemele comunitatii. Noi vom impartasi experienta altor state care au fost la inceput de cale. Toti am avut timpuri dificile”. Iar un coleg din Italia s-a intrebat daca nu cumva UE duce lipsa de identitate: „Noi nici nu suntem siguri unde trebuie sa fie hotarele noastre”…

UE nu poate spune ferm „cand?”…

„Politica Parteneriatului Estic este de a democratiza si a aduce aceste tari mai aproape de UE, dar fara a prevedea care este viitorul lor”, a declarat deputatul european Jacek Saryusz-Wolski. Referindu-se la Tratatul de la Lisabona, care asteapta sa fie ratificat de fiecare stat-membru al UE, europarlamentarul a vorbit despre perspectiva de a se apropia de UE a unor tari precum R. Moldova, Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Belarus. Wolski a precizat ca fiecare dintre acesti subiecti reprezinta exemple aparte, dar „UE nu va poate oferi un raspuns ferm la intrebarea cand? Faceti ce aveti de facut – asigurati libertatea mass-media, scapati de coruptie, creati o realitate social-economica favorabila, dar fara sa cereti anumite promisiuni din partea noastra. UE este dispusa sa va ajute, iar aceste reforme sunt intru binele tarilor voastre”. Intrebat despre necesitatea aderarii la NATO pentru a intra in UE, oficialul european a raspuns: „UE si NATO sunt doi actori diferiti. Puteti fi membru al unei organizatii fara a face parte, neaparat, din cealalta”.

Concluzia la care au ajuns participantii Forumului a fost ca, nici dupa 20 de ani de la caderea Zidului berlinez, Europa occidentala nu cunoaste aproape nimic despre centrul si estul ei, evitand aceasta parte a continentului. Teza transpare in pofida cuvintelor de incurajare ce vin de la institutiile europene si de la oficialii europeni. Sa speram insa ca acest pesimism este doar un alt fel de a vedea lumea, definit de reprezentantul unei fundatii polono-germane: „jurnalistilor le place sa fie pesimisti si prefera mai mult istoriile triste”. Si ca viitorul va fi mult mai imbucurator.

Varsovia, 24-26 septembrie
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *