Timpul.md

Actualitate 6 Iunie 2019 | 10:02

Europa marchează 75 de ani de la Ziua-Z, momentul de cotitură Al celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 6 iunie 1944, Aliații au început Debarcarea din Normandia

Joi, 6 iunie, se împlinesc 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, acțiunea forțelor aliate care este considerată de istorici ca punctul de cotitură al celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Pe 6 iunie 1944 (Ziua-Z) s-a declanșat debarcarea și invazia aliaților pe coasta vestică a Franței pentru eliberarea continentului de sub dominația nazistă.

Liderii mondiali au marcat Ziua-Z, miercuri, la Portsmouth

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit şi lideri din întreaga lume le-au mulţumit personal miercuri, la Portsmouth, veteranilor celei mai mari debarcări din istorie, cea din Normandia, de la 6 iunie 1944, care a grăbit sfârşitul celui de-al doilea război mondial, relatează Reuters.

Regina, prinţul Charles, şefii de state şi guverne prezenţi în portul englez s-au ridicat în picioare pentru a-i aplauda pe veteranii cu piepturile încărcate de medalii, aflaţi pe o scenă uriaşă, lângă o gardă de onoare, la aniversarea evenimentului rămas în istorie ca D-Day.

Generaţia războiului - generaţia mea - este rezistentă şi sunt încântată să fiu alături de dumneavoastră astăzi, la Portsmouth, a spus suverana în vârstă de 93 de ani. Eroismul, curajul şi sacrificiul celor care şi-au dat viaţa nu vor fi uitate niciodată. Cu modestie şi cu plăcere, în numele întregii ţări - de fapt al întregii lumi libere - vă spun tuturor: vă mulţumim!, a exprimat ea sentimentele faţă de foştii combatanţi.

Preşedintele american Donald Trump, care şi-a încheiat miercuri vizita de trei zile în Regatul Unit, a citit o rugăciune din 1944 a predecesorului său din anii războiului, Franklin Delano Roosevelt: Inamicul este puternic. Ne poate arunca înapoi forţele, dar ne vom întoarce iar şi iar, şi ştim că prin îndurarea Ta şi prin dreptatea cauzei noastre, fiii noştri vor triumfa.

Din partea Germaniei învinse în război, Angela Merkel a declarat că eliberarea ţării sale de nazism a adus lucruri de care putem fi mândri: reconciliere şi unitate în Europa, dar şi întreaga ordine postbelică, aceea care ne-a adus pacea timp de peste şapte decenii până acum. Faptul că pot fi aici în calitate de cancelar al Germaniei, că putem sta unii lângă alţii pentru pace şi libertate - este un dar al istoriei pe care trebuie să-l preţuim şi să-l păstrăm, a spus ea.

Au mai participat la ceremonie preşedintele Franţei, Emmanuel Macron; premierul Canadei, Justin Trudeau; premierul Australiei, Scott Morrison; lideri şi personalităţi din alte 16 state.

Ţările reprezentate la aniversare - Australia, Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Polonia, Regatul Unit, Slovacia şi Statele Unite - au convenit asupra unei proclamaţii pentru a garanta că ororile inimaginabile ale acelor ani nu se vor repeta niciodată.

Debarcarea din Normandia

La debarcarea aliată din Normandia au luat parte peste 150.000 de militari, care s-au îmbarcat la Portsmouth şi în împrejurimi. Operaţiunea cu nume de cod Overlord a fost comandată de generalul american Dwight D. Eisenhower şi nu a fost niciodată egalată ca amploare de un alt asalt amfibiu: au fost implicate aproape 7000 de nave, pe o porţiune de 80 de kilometri din ţărmul Franţei.Ziua-Z este un termen militar pentru a desemna ziua de declanșare Operațiunii Overlord împotriva forțelor naziste aflate pe plajele din Normandia, Franța, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Debarcarea din Franța a fost programată inițial pentru ziua de 5 iunie 1944, însă a fost amânată de generalul Dwight D. Eisenhower cu 24 de ore datorită condițiilor meteo nefavorabile. În acest fel, ziua de 6 iunie a fost denumită de atunci ”Ziua-Z”. În engleză se folosește termenul ”D-Day”, iar în franceză aceeași zi este numită Le Jour J.

Numele de cod al invaziei a fost ”Operațiunea Overlord” și s-a încheiat pe 19 august 1944, când Aliații au traversat Sena. Debarcarea din Normandia rămâne, până în prezent, cea mai mare operațiune amfibie din istorie. Aceasta a implicat participarea a aproape trei milioane de soldați care au traversat Canalul Mânecii dintre Marea Britnaie și Franța. Faza inițială a ”Operațiunii Overlor” a purtat numele de cod ”Operațiunea Neptun”.

Cronologie

19 august 1942 - Un atac asupra portului francez Dieppe, care a dus la pierderi grele, i-a convins pe cei care plănuiau Ziua-Z că trebuie organizată pe plajele franceze. Încep pregătirile pentru o invazie a aliaților în zona Canalului Mânecii.

Mai 1943 – Conferința Trident de la Washington. Echipele de strategi britanici și americani au pus la punct detaliile debarcării. La întâlnire au participat Winston Churchill și președintele Theodore Roosevelt alături de consilierii lor militari.

August 1943 - Șefii militari britanici și americani au decis începerea Operațiunii Overlord în timpul Conferinței de la Quebec (QUADRANT).

Noiembrie și decembrie 1943 – la Conferințele Sextant și Eureka șefii militari britanici și americani discută despre specificul atacului asupra Franței.

1944 - Germanii se așteaptă la o invazie de-a lungul coastei de nord a Franței, dar nu știu unde va avea loc. Se decide concentrarea trupelor și a artileriei lângă Calais, unde Canalul Mânecii este cel mai îngust.

5 iunie 1944 - Parașutiștii și vasele militare aliate care transportă echipament greu părăsesc Anglia pentru a începe invazia Franței pe calea aerului.

Dwight David Eisenhower, comandantul suprem al armatelor aliate ține celebrul discurs în timpul căruia spune: le spune: Tendința s-a Schimbat! Oamenii liberi din lume mărșăluiesc împreună spre victorie ... Nu vom accepta decât o victorie deplină!

6 iunie 1944 - peste noapte, peste 160.000 de trupe traversează Canalul Mânecii. Dragoarele au început să curețe apele de bombe pentru a pregăti sosirea vaselor care aduceau soldați, vehicule și provizii.

Desfășurarea Zilei-Z

Primele forțe aliate care au intrat în luptă în Normandia au fost din Canada, Regatul Unit și SUA. După primul val de invazie, au fost debarcate forțe substanțiale ale Franței Libere și Poloniei, plus contingente mai mici din Belgia, Cehoslovacia, Grecia, Olanda și Norvegia.Invazia din Normandia a început cu acțiunile aeroportuare ale trupelor de parașutiști și ale infanteriei transportate cu planoare și cu atacuri masive ale aviației, artileriei navale, din noaptea de 5 spre 6 iunie. În dimineața zilei de 6 iunie a fost declanșată acțiunea amfibie de debarcare pe plajele ocupate de naziști. Forțele destinate acțiunii au început deplasarea în Ziua Z din porturile de pe coastele sudice ale Marii Britanii, cel mai important dintre ele fiind Portsmouth. Bătălia din regiunea Normandia a durat pentru alte două luni, trecând prin faze de stabilire, extindere a capetelor de pod și mai apoi eliberare a teritoriului. Acțiunile au dus la eliberarea Parisului la sfârșitul lunii august 1944.În lunile care au precedat invazia, Aliații au pus la punct o amplă acțiune de diversiune, ”Operațiunea Bodyguard”, concepută să-i convingă pe germani că zonele de debarcare sunt altele decât Normandia, ci mai degrabă Peninsula balcanică, sau în Sudul Franței. În săptămânile care au precedat invazia, pentru a-i convinge pe nenți că principala zonă de invazie va fi Pas de Calais și că o a doua zonă va fi în Norvegia, Aliații au conceput un plan de diversiune numit ”Operațiunea Fortitude”. Obiectivul acestei operațiuni de diversiune era acela de a bloca forțele germane departe de Normandia.

Totodată a fost creată o armată fantomă pentru a-i păcăli pe naziști, iar o amplă activitate radio în nordul Scoției, menită să inducă analiștilor germani convingerea că se organizează o a doua debarcare în Norvegia.

Cu o noapte înainte de invazie a fost lansată o armată de manechine cu formă umană, înbrăcate în uniforme militare, din avioanele aliate. În același timp, două escadrile ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au creat iluzia unui uriaș convoi naval care ar fi navigat spre Cap Antifer.

Pentru Operațiunea Overlord au fost concepute vehicule speciale, printrecare și tancuri amfibi.

Chiar mai înainte de declanșarea invaziei, generalul Eisenhower a transmis un mesaj istoric tuturor soldaților Forței Expediționare Aliate. Se spunea printre altele:

„Sunteți gata să vă angajați într-o mare cruciadă, pentru care ne-am străduit toate aceste multe luni”, a spus generalul Eisenhower.

Factorul final care a determinat data declanșării debarcării a fost prognoza meteorologică. La acest punct, submarinele germane au fost practic alungate din Oceanul Atlantic, iar stația lor meteorologică din Groelanda a fost închisă. Aliații aveau un avantaj major în cunoașterea condițiilor meteo din Atlantic, ceea ce s-a dovedit deciziv.

Chiar dacă în luna mai a anului 1944 s-au înregistrat temperaturi și condiții meteo bune, la începutul lunii iunie, vremea s-a schimbat brusc: vântul și valurile înalte făceau imposibilă lansarea vaselor de debarcare pe 5 iunie.

De asemenea, pe data de 5 iunie a fost convocată o ședință la cartierul general al lui Eisenhower, în timpul căreia meteorologul-șef căpitanul J.M. Stagg a declarat că pentru ziua de 6 iunie se prevede o scurtă perioadă de îmbunătățire a vremii. Bernard Montgomery și Șeful Statului Major Aliat, generalul Walter Bedell Smith, doreau să se declanșeze invazia. Amiralul Ramsay era favorabil la limită. Bazându-se pe prognoza meteorologului său, Eisenhower a ordonat declanșarea invaziei.

Acesta a fost începutul sfâșritului pentru dominația nazistă din Franța, peste un an fiind declarat sfârșitul conflictului mondial, cu Germania în partea învinsă.

În galeria foto de mai sus puteți vedea mai multe imagini color din momentul debarcării pe plajale din Normandia.

Rusia susține că Debarcarea din Normandia nu a fost decisivă

La aniversarea a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia o purtătoare de cuvânt a Kremlinului a declarat că acel moment nu a avut un impact decisiv asupra victoriei Aliaților din Al Doilea Război Mondial.

Debarcarea din Normandia nu a avut un impact decisiv asupra rezultatului celui de-al Doilea Război Mondial, susţine Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.

„Aşa cum au remarcat istoricii, Debarcarea din Normandia nu a avut un impact decisiv asupra rezultatului celui de-al Doilea Război Mondial
şi Marelui Război pentru Apărarea Patriei. A fost predeterminat ca urmare a victoriilor Armatei Roşii, în special la Stalingrad (finalul anului 1942) şi Kursk (mijlocul anului 1943)”, a declarat Zakharova.

Reprezentanta MAE rus a adus un omagiu militarilor care au murit pe frontul de vest în timpul războiului, dar susține că nu ar trebui exagerată importanţa efortului de război al aliaţilor occidentali

„Desigur, nu ar trebui exagerat. În special nu prin diminuarea eforturilor titanice ale Uniunii Sovietice, fără de care victoria pur şi simplu nu s-ar fi putut întâmpla”, a mai afirmat reprezentanta MAE rus.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus