Interviu

Europarlamentara Maria Petre: Nu avem dreptul sa ne comportam ca niste democratii obosite

Maria Petre este deputatul european care a vorbit de cele mai multe ori in Parlamentul European despre problemele R. Moldova. Membra a Comitetului parlamentar de cooperare UE-RM, dna Petre lupta pentru obtinerea unor fonduri europene destinate copiilor moldoveni abandonati de parintii plecati in strainatate, dar si pentru libertate si pluralism in presa din RM. La 5 aprilie, Maria Petre se va afla la Chisinau, in calitate de observator pentru alegeri. La 27 martie am intalnit-o la Iasi, unde ne-a acordat un interviu in exclusivitate pentru TIMPUL.

– Dna Maria Petre, in ce masura Parlamentul European (PE) este interesat de RM?
– Subiectul RM e mult mai prezent in PE decat inainte. Aceasta se datoreaza si faptului ca Romania a devenit membra a UE, iar in Comitetul de cooperare UE-RM sunt si deputati romani, iar noi am ales sa ne manifestam pe deplin in aceasta noua calitate. Mai mult, exista si un angajament, pe care Romania si l-a asumat la cel mai inalt nivel – acela ca va fi avocatul din interiorul Uniunii pentru drumul de succes al RM catre UE. Am primit, recent, o scrisoare din partea lui Hans-Gert Pöttering, presedintele forului legislativ european, care ma asigura de sprijinul PE, dar si al celorlalte structuri europene, in acest sens. Acum, Romania trebuie sa aduca subiectul RM mai frecvent in dezbaterile de acasa – nu putem sa fim avocatul de succes pentru integrarea europeana a RM doar la Bruxelles. Am vrea ca RM sa nu repete greselile noastre in calea spre aderarea la UE, care impreuna cu Bulgaria s-au integrat mai tarziu decat cele zece state in 2004, din cauza criteriilor politice si a sferei drepturilor omului. Trebuie mentionat ca, in contextul alocarilor miliardelor pentru contracararea efectelor crizei financiare mondiale, pe agenda ultimului Consiliu European figureaza pachetul mai mare – Parteneriatul Estic, cu alocarea concreta in 2009, in RM, a 300 milioane de euro.


– Cum ati califica actuala campanie electorala din RM?

– La reuniunea comuna a parlamentarilor europeni si a celor de la Chisinau, in octombrie 2008, am stabilit o serie de recomandari, pe care RM se angajase sa le puna in aplicare, in conditiile negocierilor privind semnarea urgenta a unui nou Acord de parteneriat si cooperare intre UE si RM. Autoritatile RM urmau sa asigure conditiile necesare pentru ca, in 5 aprilie 2009, alegerile sa se poata desfasura in conformitate cu normele europene. Aceasta inseamna, in primul rand, ca toate partidele politice – si cele de la putere si cele din opozitie – sa aiba acces nelimitat si garantat la spatiul mediatic, sa-si prezinte angajamentele electorale catre toti cetatenii RM. In al doilea rand, pornind de la realitatea ca un numar enorm de cetateni ai RM se afla peste hotare, am convenit cu oficialii de la Chisinau sa asigure toate conditiile necesare participarii cetatenilor din afara tarii la alegeri. La fel de importanta este garantarea libertatii presei. In ceea ce priveste legislatia electorala, ne-am manifestat, in repetate randuri, dezacordul fata de modificarea Codului Electoral in ceea ce tine de cresterea pragului electoral de la 4% la 6% si interzicerea aliantelor electorale. Este discriminatorie, mai ales, interzicerea accederii in functia de deputat a persoanelor cu dubla cetatenie.

– S-au conformat autoritatile RM acestor recomandari?
– Legislatia electorala a ramas asa cum a fost conceputa de guvern. Libertatea presei a fost atat de „garantata”, incat am fost nevoita, impreuna cu alti colegi, sa depunem la PE, in urma cu o luna, o declaratie scrisa despre abuzurile inregistrate. Stipularea referitoare la conditionarea de validare a mandatului de deputat de catre o eventuala renuntare la dubla cetatenie este un abuz si contravine principiilor si criteriilor stabilite de Comisia de la Venetia si CEDO, in conditiile in care legislatia RM prevede dreptul de a detine cetatenie multipla. Ceea ce e garantat prin lege nu poate fi limitat printr-o modificare a Codului Electoral. Sunt impresionata de felul cum activeaza societatea civila, presa in RM, in aceste conditii foarte grele. Mai grav e ca autoritatile sunt din ce in ce mai surde la rezultatul muncii lor. E pacat ca factorii decizionali nu inteleg ca, de fapt, societatea civila si presa reprezinta cetatenii si nu sunt un pericol la stabilitatea guvernarii lor. Felul cum se va desfasura scrutinul electoral va fi un test de consolidare democratica pentru institutiile RM. Observatorii, la 5 aprilie si dupa, vor putea determina daca tara este pregatita pentru un dialog mai avansat cu UE.

– In februarie ati depus la PE o declaratie scrisa privind continuarea emisiei PRO TV Chisinau, sustinuta de cel mai numeros grup politic (PPE-DE) din PE, cu 288 de membri din toate cele 27 de state membre. Ce reactii au urmat?
– Am avut numeroase abordari privind dreptul libertatii de exprimare a mass-media si a accesului liber, in general, a cetatenilor din RM, pentru ca ei au dreptul sa primeasca informatii din mai multe surse, nu doar din una singura. Personal, cand ma aflu la Chisinau, sunt ingrijorata – ca sa nu folosesc un termen mai dur – de ceea ce aud la posturile nationale de radio si televiziune. Caci aud un singur lucru: cat de bine isi fac autoritatile treaba – in rest nu mai e nimic de rezolvat. Declaratia amintita a fost deja semnata de numerosi europarlamentari. Facem in continuare lobby pentru ea, deoarece va deveni document oficial al PE, dupa care va fi transmis si Comisiei Europene, mai multor state si guvernului RM.
 

– Intre timp, au fost expulzati doi cetateni romani din RM, iar sute de oameni ce calatoreau din Romania in Basarabia au fost intorsi din drum la frontiera…
– Cred ca in relatia dintre Romania si RM noi mai mergem pe formula ca cel mai inteligent cedeaza. Ma bucur ca autoritatile romane nu au facut nicio greseala in niciunul dintre momentele in care au fost provocate. Dar este absolut impardonabil sa avem asemenea incidente urate intre un stat UE si unul care-si doreste sa fie membru al UE. E la fel de neplacut ca niste romani sa nu dea voie altor romani sa treaca de-o parte sau de alta a granitei care, in perspectiva europeana, va disparea.
 

– La alegerile din 5 aprilie veti fi unul dintre observatorii din partea Parlamentului European. Ce mesaj doriti sa transmiteti alegatorilor?
– Ma voi afla in RM cu cateva zile inainte si dupa 5 aprilie. Vreau sa ma conving ca cetatenii RM au toate conditiile pentru a-si exprima votul, ca tot ce ni s-a spus in cadrul dezbaterilor din PE din partea autoritatilor moldovene sunt lucruri reale si ca rezultatul alegerilor va corespunde cu ceea ce oamenii din Moldova au in suflet inainte de a intra in sectiile de votare. Nici noi, romanii din Romania, nici romanii din Basarabia nu ne putem permite luxul de a spune ca ne-am saturat de a merge la vot, pentru ca-i degeaba. Nu avem dreptul sa ne comportam ca niste democratii obosite deja. Suntem mult prea tineri in materie de democratie ca sa nu uzam de dreptul de a decide cine ne va conduce. Ii rog pe oameni sa vina la vot, indiferent de cat de urata li s-a parut campania sau cat de mult simpatizeaza sau nu pe cineva. Sa vina la vot si sa voteze pe cineva pe care il cred cel mai potrivit sa le conduca viata in urmatorii patru ani. Totodata, ma astept ca autoritatile RM sa reactioneze pe ultima suta de metri pentru cetatenii din afara, ca acestia sa poata vota. Si sper ca, in toata perioada aflarii echipei noastre in RM, sa nu avem parte de incidente.

Autor: Angelina Olaru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *