Externe

Europarlamentarii promit sprijin R. Moldova

„Aveti tot sprijinul nostru in calea spre integrarea europeana. Toti ne dorim ca R. Moldova sa fie o istorie de succes”, a declarat ieri, la Chisinau, europarlamentara romana Monica Macovei, copresedinta a Comitetului de cooperare parlamentara UE-RM, in deschiderea celei de-a 12-a reuniuni a comitetului. Ea a indemnat Chisinaul sa se concentreze pe reforme interne – in administratie, sanatate, justitie: „Trebuie sa le faceti bine, pentru propriii cetateni, nu pentru UE, iar integrarea va veni ulterior ca ceva firesc”.

La randul sau, copresedintele Comitetului din partea RM, Igor Corman, sef al Comisiei parlamentare pentru politica externa, a mentionat ca succesul RM va depinde inclusiv de vointa politica a Bruxelles-ului, remarcand in acest sens importanta cooperarii la nivel parlamentar. Noua guvernare abordeaza pragmatic integrarea europeana, o prioritate asumata, nu doar declarata, a spus Corman, remarcand si faptul ca in acest subiect exista consens intre toate fortele politice.

Prezent la reuniune, vicepremierul Iurie Leanca, ministru al Afacerilor Externe, a solicitat suportul parlamentarilor europeni in obtinerea de catre RM a regimului liberalizat de vize cu UE, dar si a asistentei macroeconomice promise de Comisia Europeana, care intarzie. „Am sperat ca, in martie, va veni deja prima transa, insa deocamdata nu cunoastem nici suma finala a asistentei, nici coraportul grant-credit ”, a spus Leanca, exprimandu-si speranta ca totul va fi clar in aprilie, cand subiectul urmeaza a fi dezbatut de Parlamentul European. Ministrul a solicitat, de asemenea, sustinerea europarlamentarilor la obtinerea de catre RM a unei perspective clare de aderare la UE, fixata in viitorul acord de asociere, negociat in prezent.

Seful Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, Dirk Schubel, a apreciat inalt cooperarea dintre RM si UE, mentionand, intre altele, ca in urmatorul raport privind Politica Europeana de Vecinatate, care va fi prezentat in aprilie la Bruxelles, „RM arata destul de bine” la multe capitole. Referindu-se la asistenta macroeconomica promisa de UE, oficialul european a mentionat ca aceasta intarzie din motive tehnice, dar va veni neaparat.

Reuniunea din 16-17 februarie a Comitetului de Cooperare Parlamentara UE-RM este prima in componenta noua, dupa scrutinul legislativ din RM si alegerile europarlamentare din UE, din 2009.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *