Social

Euroregiunea Nistru: Biroul de la Bruxelles proiectează un pod pentru Soroca

Primul se referă la construcția podului Cosăuți-Iampoli la Soroca în valoare de circa opt milioane de euro. „Proiectul necesită suportul UE, pentru că nici Moldova, nici Ucraina nu are resurse financiare suficiente pentru a construi un asemenea obiectiv. Luna trecută au avut loc discuții dintre premierii Iurie Leancă și Mykola Azarov care susțin acest proiect. Și România pare interesată de construcția podului care va reduce distanța dintre Balcani și Kiev cu 400 km”, a precizat Volodymyr Merezhko, directorul Centrului de Coordonare al euroregiunii, care a participat recent la Forumul Internațional „Fonduri pentru APL-uri”, la Chișinău. 

Celelalte proiecte majore se referă la consturcția sau reabilitarea sistemelor de tratare a apei în localitățile de pe malul Nistrului (5 milioane euro) și a unui drum de acces de șase kilometri la punctul vamal Unguri-Bronnița (3 milioane euro). 

Euroregiunea Nistru există de un an și jumătate. În această perioadă au fost realizate circa 30 de proiecte economice, sociele, sportive și culturale. Primăriile și consiliile raionale au semnat mai multe acorduri de colaborare cu partenerii ucraineni. „Avem proiecte de voluntariat și migrație finanțate din granturi europene. Ambasada Japoniei din Kiev susține un proiect de achiziționare a utilajelor pentru spitale de care vor beneficia și raioanele Dondușeni și Ocnița. În mai 2014, vom organiza un forum internațional la Vinnița pentru a organiza investiții noi pentru dezvoltarea localităților din raioanele Moldova și Ucraina”, a adăugat Volodymyr Merezhko

Euroregiunea Nistru a fost creată în urma unui acord semnat pe 2 februarie 2011 între regiunea Vinnița (Ucraina) și Republica Moldova. Regiunea este foramtă din șapte raioane moldovenești: Ocnița, Dondușeni, Soroca, Șoldănești, Florești, Rezina, Dubăsari și regiunea Vinnița. Teritoriul euroregiunii are peste 34 mii kilometri pătrați și o populație de circa trei milioane de locuitori. Alte două raioane din Moldova, Edineț și Râșcani au depus cereri pentru a intra în cadrul Euroregiunii „Nistru”. Lucrările și proiectele implementate în localitățile din regiune sunt coordonate de trei birouri stabilite la Bruxelles, Soroca și Vinnița. 

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *