Actualitate

Ex-ministrul Papuc se spala pe mini

Miercuri, fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc a fost audiat in calitate de martor de catre procurorii Sectiei de exercitare a urmaririi penale in cauze exceptionale a Procuraturii Generale in cadrul a doua dosare penale. Unul tine de evenimentele din 7 aprilie, iar al doilea – de actiunile factorilor de decizie ai Brigazii de politie cu destinatie speciala „Fulger”, in noaptea de 7 spre 8 aprilie curent.

Ex-ministrul a fost citat la ora 9.00 si a intrat pe usa din spate, pe unde sunt duse doar persoanele escortate, evitand astfel sa dea ochii cu numerosii ziaristi care il asteptau la intrare. La insistenta acestora, Igor Popa, seful Sectiei de exercitare a urmarii penale, le-a promis ca Gheorghe Papuc va iesi pe usa din fata.

Audierile au durat mai bine de trei ore. La iesire, fostul ministru al MAI a declarat presei ca a fost interogat in calitate de martor, ca a raspuns la toate intrebarile „respective”, fara sa spuna la care anume, precizand ca nu poate sa faca publice depozitiile sale. „In continuare, urmeaza sa se finiseze ancheta si Procuratura va da un raspuns”, a spus el.

Intrebat de ziaristi, cine a permis devastarea cladirilor, cum de actiunile de protest pasnice au fost transformate in acte de violenta, cine a dat ordin ca politia sa-i maltrateze si sa-i tortureze pe cetateni, unii dintre care nici n-au participat la evenimente, cine se face vinovat de moartea celor patru tineri, ex-ministrul a raspuns prompt: „Noi am procedat corect. Nu a patimit niciun copil implicat in acele evenimente. Nu s-au dat ordine nimanui sa ucida pe cineva. Noi am luptat sa nu fie admise acte de tortura. Cat despre persoana care a decedat (Valeriu Boboc – n.r.), se petrece urmarirea penala. Nu pot sa va raspund la intrebarea cine le-a dat ordin celor de la „Fulger” sa iasa in strada”, a spus el.

Papuc a refuzat sa comenteze declaratiile actualului ministru de Interne, Victor Catan, care in cadrul unei conferinte de presa a declarat ca analiza actiunilor politiei in perioada evenimentelor din aprilie denota ca fosta conducere a MAI, in luarea deciziilor, a ignorat si nu a respectat cerintele actelor normative, dispozitiile si regulamentele interne, care reglementeaza actiunile structurilor institutiei in cazul unor proteste in masa.

Papuc a recunoscut ca nu s-a simtit prea bine la audieri, precizand ca acestea intotdeauna sunt grele si ca el nu este obisnuit cu depunere de depozitii. „Va spun inca o data, politistii au executat intocmai ceea ce trebuiau sa execute. Tortura, daca si a fost, cand se va incheia urmarirea penala, se va raspunde daca a fost sau nu. Eu nu am stiut sa fi fost atunci cazuri de tortura, iar daca au si fost, cei vinovati trebuie sa raspunda”, a mai declarat fostul ministru de Interne, care si-a chemat soferul prin telefon si a plecat.

Solicitat de noi, procurorul Corneliu Popescu a spus ca Papuc a fost intrebat cum au fost aparate sediile institutiilor de stat, cum a fost organizata ordinea publica si cum aceasta a fost restabilita. El a afirmat ca in cadrul anchetei sunt implicate mai multe persoane, astfel incat aceasta ar putea dura cateva luni. Sursa citata a precizat ca ancheta este efectuata de catre cei zece procurori ai Sectiei de exercitare a urmaririi penale. Anterior, au fost audiati fostii viceministri de Interne Valentin Zubic, Ghenadie Cosovan si Andrei Sumleanschi, fostul sef al Directiei ordine publica a MAI, Petru Corduneanu, precum si fostul comisar al orasului, Vladimir Botnari.

Ce cred victimele evenimentelor din 7 aprilie despre declaratiile ex-ministrului Papuc

Victor Boboc, tatal lui Valeriu Boboc, omorat pe 7 aprilie

Dumnezeu o sa-l judece

Sunt fapte, avem marturii care denota ca feciorul meu a fost ucis si ca o multime de tineri au fost torturati. Exista Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”, care stie foarte multe despre „ispravile” politistilor lui Papuc din 7 aprilie. Ce sa mai zic? Papuc minte de ingheata apele. Daca nu Procuratura, Dumnezeu o sa-l judece.

Iurie Craciuneac, Cahul

Papuc poarta raspundere directa

„Nu a patimit niciun copil…”, „…Eu nu cunosc de cei patru morti”. Afirmatiile lui Papuc sunt minciuni grosolane. Daca nu cunoaste cati copii au suferit, sa ii intrebe pe cei 56 de tineri din raionul Cahul, maltratati si inchisi impreuna cu criminalii. Ex-ministrul spune ca nu s-a simtit bine la interogatoriu! Dar cum ne-am simtit noi, victimele torturii, cand ne „interogau” in „coridorul mortii”?! Papuc poarta raspundere directa pentru actiunile politistilor din acele zile, pentru ca o declara chiar el: „Politistii au executat intocmai ceea ce trebuiau sa execute”!

Valentina Cusnir, ex-deputata

Ministrul de Interne nu poate fi un simplu martor…

In seara de 7 aprilie am fost batuta de politisti, tarata pe jos, astfel incat m-am ales cu mana fracturata, comotie cerebrala si alte leziuni corporale, din cauza carora mai sufar si acum. Dupa opt luni de zile, este o obraznicie din partea lui Papuc sa afirme ca nu stie nimic despre victimele din 7 aprilie. Chiar daca n-ar fi fost in tara, si tot ar fi aflat despre faptul ca au fost si morti. L-am vazut in seara zilei de 6 aprilie langa parlament, cladirea fiind plina de trupe speciale. E o batjocura sa vorbesti astfel despre cei care si-au pierdut copiii. Papuc trebuie anchetat in calitate de banuit, nu de martor.

Ludmila Popovici, directoarea Centrului de reabilitare „Memoria”

Papuc nu a auzit de victime?!

E problema lui ca nu stie despre aceasta tragedie. In prezent, la centrul nostru se trateaza 79 de victime din timpul evenimentelor din 7 aprilie, cu toate consecintele respective – si fizice, si psihologice. Imi pare rau ca Papuc n-a auzit de ele si ca nu s-a documentat pe cand era ministru. Daca nu era in minister, trebuia sa afle ce stie lumea, pentru ca au fost si experti internationali care au confirmat faptele. La noi inca n-au ajuns toate victimele si e dificil sa-i primim pe toti…

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *