Film

EXCLUSIV pentru TIMPUL, Larisa Turea la CANNES 2014: Tancuri şi staruri

Au defilat deja pe covorul roşu ce duce spre Glorie Julianne Moore, Sarah Gadon, Mia Wasikowska, John Cuasck, Robert Pattinson, Lisandro Alonso, Juan Antonio Bayona, Djamel Bensallah, Alice Braga, Patrick Bruel, Jessica Chastain, Cheryl Cole, David Cronenberg, Costa Gavras, Ryan Gosling, Tommy Lee Jones, Sophia Loren, Gong LI, Eva Longoria, Sophie Marceau, Margarethe Von Trotta şi mulţi alţii…

Deşi în acest an nu prea a rodit cinema-ul românesc ce nu are niciun film în competiţia oficială a festivalului, România este prezenţa, totuşi, în secţiunile paralele: concurează, printre alte nouă pelicule, pentru Palme d’Or la scurtmetraj, cu „A Kivegzes/ Execuţia”, coproducţie româno-maghiară regizată de Petra Szöcs.

În secţiunea necompetitivă Short Film Corner sunt 200 minute de film de-al nostru: scurtmetrajele „12 minute”, de Nicolae Constantin Tănase, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Cadoul”, de Dumitru Grosei, „Calea Dunării”, de Sabin Dorohoi, „Catafalce”, de Radu Constantin Vasile, „Dry Bones”, de Luiza Pârvu, „Jurnal#2”, de Adina Pintilie, „Kazimir”, de Dorian Boguţă, „Kowalski”, de Andrei Creţulescu, „Rio 2016”, de Bianca Rotaru, „Rost”, de Şerban Georgescu, „Shtorzina”, de Radu Mihai, „Tuns, ras şi frezat”, de Bogdan Mureşanu, „Vocea a doua”, de Daniel Sandu, şi „L1-L5”, de Letiţia Roşculeţ.

Două dintre aceste filme sunt ale tinerilor regizori originari din Moldova – „Kazimir” e semnat de Dorian Boguţă, iar „Cadoul”, de Dumitru Grosei. Cu regret, niciunul dintre regizorii noştri nu au venit la Cannes, ambii fiind în proces de lucru la alte filme. Dumitru Grosei aduce pe ecran povestea unui copil care a primit de la Moş Crăciun un binoclu prin care observă cu lăcomie, cu o privire fragedă, lumea nou-nouţă ce-l înconjoară. Când află că tatăl său merge la vânătoare, îl convinge să meargă împreună. „Am filmat în ritm accelerat, pentru că aşa lucrez eu de obicei, – spune autorul filmului. Şi în plus, ne-am pregătit foarte riguros, am avut chiar şi shooting board (cadrele desenate). Distribuţia este excelentă: în primul rând, Valeriu Andriuţă şi Oliver Toderiţă – doi actori foarte buni, cu care lucrez încă din şcoală. Printre altele, Valeriu a şi debutat în primul meu scurt metraj de ficţiune, „Scrupule nocturne”, 1995. Am avut norocul de a lucra cu o echipă de profesionişti desăvârşiţi şi de un producător foarte organizat – Marian Crişan, secondat de către Andreea Tănase. Apoi, o scenografă foarte bună (cred că este una din cele mai bune din România la ora aceasta): Simona Pădureţu. Sper că în curând mă voi întoarce la Cannes, în competiţia oficială. Filmul a fost făcut cu banii ROVA FILM, casa de producţie a lui Marian Crişan şi cu ajutorul prietenilor, am aplicat şi la un site de colectare de fonduri, de unde am obţinut ceva pentru post producţie, la colorizare şi etalonajul digital am avut susţinere de la Cinelabs România. Calitatea imaginii este deosebită, deoarece am filmat pe o cameră super profesionistă, ARRI Alexa XT digital, ultimul model, camera de cinema de cel mai performant model. Operator a fost Adrian Pădureţu, tânăr, cu puţină experienţă, dar foarte talentat. Montajul a fost realizat de către unul din cei mai buni monteuri din România la ora actuală – Tudor Pojoni, fost coleg de-al meu de UNATC”.

Tot la Short Film Corner pot fi vizionate şi două pelicule pentru copii, „Aventurile micilor vedete în parc” şi „Micile vedete descoperă secretul magneţilor”, produse de şcoală de film „Micile vedete”. Nu este pentru prima oară când filmele absolvenţilor şcolii sunt prezentate la Cannes: în 2011 şi în 2012 aici au fost proiectate filme din seria educativă „Aventurile Micilor Vedete“, aducând culoare şi prospeţime într-un peisaj arid, mult prea grav şi concentrat asupra problemelor majore: din păcate, şi în acest an se râde extrem de puţin la festival, iar filmele pentru copii lipsesc cu desăvârşire… O altă prezenţă activă e regizorul Radu Jude ce revine pe Croisette de astă dată cu scurtmetrajul „Trece şi prin perete”, selectat la Quinzaine des Réalisateurs.

Cristi Puiu, un obişnuit al Cannes-ului, este printre autorii filmului colectiv „Les ponts de Sarajevo”, în secţiunea Les séances spéciales, unde a fost proiectat şi documentarul „Caricaturistes, fantassins de la démocraţie”, regizat de Stéphanie Valloatto, producător şi co-scenarist Radu Mihăileanu.

Una din revelaţiile româneşti este Maria Alexandru Lungu, e născută în Italia, are 15 ani şi joacă alături de Monica Belucci, interpretând rolul personajului central, Gelsomina, în filmul italian Minunea, regizat de Alice Rohrvacher.

Festivalul continuă, vom reveni!

Cu drag, de la Cannes,
Larisa Turea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *