Timpul.md

Actualitate 9 Iulie 2019 | 21:58

Există un efort de deculpabilizare a comunismului, de a reduce represiunea doar la perioada stalinistă

 Citesc știrile despre deportări, despre evenimentele din R. Moldova dedicate tradițional în lunile iunie-iulie acestui fenomen. Comemorări oficiale, spectacole, lansări de filme documentare. Ma bucură acest freamăt. Dar atenție organizatorilor și în special jurnaliștilor care relatează: aveți grijă să nu încetățeniți sintagmele „represiuni staliniste”, „deportări staliniste”. E o scurtătură lipsită de inocenta. Chit că cei care o practică nu sunt constienți. Există un întreg efort de a deculpabiliza comunismul, în ansamblul său ideologic și de practici, și a reduce represiunea doar la perioada stalinistă sau la a explica crimele comunismului doar prin toanele unui singur individ.

 Nu participați, retoric, la aceasta farsă. Deportările, crimele, represiunile din anii ’40-’50 în Moldova s-au întâmplat pe timpul lui Stalin, dar, deși e clar că Stalin nu a fost o figură ordinară, nu sunt altceva decât comuniste.

În plus, observați că toți actorii acestor zile evită de regulă sa lege deportarile de ocupație. Dar a vorbi de deportări fără a pomeni de ocupație se transformă rapid într-o retorică sentimentală incapabilă sa identifice cauza! Totul se reduce la constatări, legitime, despre greutățile prin care au trecut săracii oameni, fără a pomeni cauza acestui fenomen: ideologia bolșevică și ocupația sovietică!

Marcela Țușcă

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus