Timpul.md

Opinii & Editoriale 21 Aprilie 2013 | 09:08

„Experții” ruși și neutralitatea cățeilor

Am mai spus-o și altă dată, R. Moldova este ca un sat fără câini.

„Dulăii” politici care ar trebui să păzească ograda geopolitică moldovenească de cei care vin cu gândul de a face rău locatarilor au devenit de multă vreme „cățele” la alți stăpâni și nu mai latră printre ulucii frontierelor de stat, ci doar schelălăie în așteptarea unei palme din care să mai ciugulească niște oase ca recompensă. Orice tâlhar, escroc sau demagog care vrea să jefuiască, să escrocheze sau să înjosească titularii gospodăriei basarabene poate pătrunde fără riscul de a scăpa de acolo sărind peste pârleazul hotarelor, cu ițarii sfâșiați în dos. Iar impotența corciturilor locale este notorie. Deci, nu trebuie să ne mire când, în buricul capitalei republicii, apar tot felul de șamani ideologici, cu scopul de a prosti norodul cu căcăreze ideatice, prezentându-le ca nestemate de gândire.

Igor Korotcenko, prezentat de media de limbă rusă de la Chișinău ca „faimos expert militar, analist și jurnalist politic” (vă dați seama ce grad, pardon, ce hram poartă un asemenea „ziarist” cu atâtea specializări) vine, tocmai de la Moscova, să le vorbească aborigenilor. Nu despre rușinea pentru conaționalii săi de a ține trupe de ocupație pe teritoriul R. Moldova. Nu să își pună cenușă pe cap pentru nelegiuirile față de localnici comise de URSS, stat al cărui moștenitor se revendică țara sa de baștină. Nu despre șantajul politic, economic și militar la care amărâții de la fosta graniță a imperiului sunt supuși de fosta metropolă. Conferința sa se numește, vă rog să nu râdeți: „Neutralitatea militară și securitatea Republicii Moldova”! Emoționant, iată cine este preocupat de soarta țărișoarei noastre. Sufocat de grija siguranței militare a moldovenilor, „expertul” moscovit este gata să își pună capacitățile intelectuale la bătaie pentru a le demonstra celor din auditoriu cât de nocivă ar putea fi apropierea de NATO.

Din prezentarea subiectului conferinței nu lipsesc sintagmele șablon atât de dragi Kremlinului, cum ar fi „jandarmul mondial”, sau elementele demagogice de discurs privind soarta soldaților moldoveni care ar urma să participe la acțiunile pactului nord-atlantic. Faptul că Moscova nu se mai mulțumește cu manipularea de la distanță, prin intermediul media, ci își trimite emisarul pe malurile Bâcului este un semn că rușii adulmecă primejdia. Aceea că moldovenii își vor deschide ochii și vor înțelege că siguranța lor, dar și a generațiilor viitoare, atât din punct de vedere militar, dar și economic și democratic, este dincolo de hotarele influenței Kremlinului, alături de cei care, cu adevărat, pot asigura securitate și prosperitate. Și anume acesta e punctul vulnerabil al F. Ruse, care turbează văzând că mai pierde un spațiu unde își poate face mendrele, o placă turnantă pentru statul mafiot creat de actuala conducere din Piața Roșie. Cum va fi primit „expertul” la Chișinău, vom vedea. Deocamdată, „cățeii”… unii tac, iar alții dau din coadă.


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus