Actualitate

Expert: Sinteza raportului Kroll II ridică multe semne de întrebare

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, spune că o întrebare la care nu se dă răspuns în sinteza raportului Kroll II este cine a fost beneficiarul final al furtului miliardului. „Ne interesează şi când va urma într-adevăr rambursarea banilor fraudaţi, dar trebuie să-mi dau seama că această investigaţie presupune că este necesară o colaborare foarte strânsă cu organele de drept ale Republicii Moldova”, spune Lilia Carasciuc.

 Potrivit ei, ştiind că Republica Moldova este un stat capturat, ştiind că acest raport constată că nu a avut încă acces la informaţii din mai multe bănci din Moldova, există încă multe semne de întrebare.

 Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că raportul Kroll II ridică mai multe întrebări la care autorităţile trebuie să ofere răspunsuri. În plus, unele informaţii compania le-a obţinut de la BNM. În acest caz, expertul se întreabă de ce BNM nu a făcut cunoscute cetăţenilor aceste informaţii din start, dar a fost nevoie de intermedierea unei companii internaţionale pentru a face publice nişte informaţii. Potrivit lui, reiese că această companie internaţională este un fel de purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a Moldovei.

Expertul financiar al Centrului Analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu, afirmă că raportul companiei internaţionale este unul de suport şi de susţinere a autorităţilor de stat care sunt de bază şi trebuie să-şi facă treaba. „Raportul detaliat poate fi utilizat în urmăririle penale, investigaţiile ulterioare, oficiale, care trebuie să le facă autorităţile din Republica Moldova”, spune Sergiu Gaibu. Potrivit lui, compania Kroll a avut acces la informaţii „suficient de publice” la care ar fi avut acces şi autorităţile de stat şi ar fi putut să facă de sine stătător o serie de investigaţii în acest sens.

 Cel de-al doilea raport Kroll dezvăluie cum au fost furaţi banii din sistemul bancar moldovenesc, precum şi ţările prin care aceştia au circulat sau în care au ajuns. Anunţul a fost făcut de către Banca Naţională, care a publicat, în seara zilei de 21 decembrie, o sinteză a investigaţiei fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll şi Steptoe & Johnson.
 
Sursa: Ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *