Economie

Exportul de vin spre CSI a scăzut, iar spre ţările occidentale s-a majorat

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, solicitat de IPN, a comunicat că în acelaşi timp exportul de vin în Federaţia Rusă a crescut cu 40%. E de menţionat că anul trecut a fost reluat treptat exportul către Rusia, după o perioadă de mai bine de un an, timp în care partea rusească a instituit embargo.

În total, volumul vinurilor îmbuteliate exportate în ţările CSI a constituit peste 11 milioane de litri pentru perioada ianuarie – octombrie 2015. Cea mai mare cantitate a plecat spre Rusia, peste 4 milioane de litri. Urmează spre Kazahstan, Ucraina, Belarus, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

În 10 luni ale anului precedent s-a înregistrată o creştere cu 24% a exportului de vinuri îmbuteliate destinate ţărilor occidentale, constituind peste 15 milioane de litri. Cea mai mare cantitate a mers spre Polonia. După care urmează Cehia, România, Slovacia, Letonia, Germania, Lituania, Marea Britanie, Estonia Bosnia şi Herţegovina.

De asemenea, a crescut exportul de vin în China cu 87%, în Japonia – cu 73%, şi în SUA – cu 13% faţă de 10 luni ale anului 2014.

Cât priveşte exportul vinului în vrac, pentru primele 10 luni ale anului 2015, a fost înregistrată o creştere cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă anului 2014, volumul total exportat fiind de peste 62,5 milioane de litri.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *