Cultură

Expoziţie de tapiserie şi pictură la Biblioteca Naţională

Ideea de a organiza această expoziţie îi aparţine profesoarei lor, doctor în studiul artelor, conf. univ. Brigalda Bardas. Solicitată de TIMPUL, ea ne-a spus că Lucia Domenti-Boldescu are tapiserii foarte frumoase, care se remarcă prin cromatica lor rafinată, bazată pe contraste puternice. Pentru acest gen de artă e specifică o tratare aplatizată, bidimensională, dar tânăra artistă aplică în creaţiile sale o formulă originală, evocând tridimensionalitatea spaţiului prin intermediul culorilor.

Potrivit profesoarei, Pavel Boldescu se află în fază de acumulare şi experimentare în domeniul picturii. „Lucrările lui atestă un interes deosebit pentru tehnica şi tehnologia picturii de şevalet. Tânărul a participat şi la alte expoziţii republicane şi internaţionale, picturile sale fiind deseori premiate. Abordează atât pictura figurativă, cât şi cea abstractă”, a mai menţionat Brigalda Barbas. În cadrul prezentei expoziţii, el a expus naturi statice, compoziţii figurative şi nonfigurative. Punctul forte al lui Pavel Boldescu este peisajul urban, lucrările din seria Chişinăului de odinioară remarcându-se prin integritate compoziţională şi coloristică.

Pe marginea lucrărilor expuse de către cei doi tineri artişti s-au mai pronunţat criticii de artă Constantin Spânu, Tudor Braga, profesoara Ecaterina Ajder, şefa Secţiei artă a BNRM, Svetlana Miron ş.a. 

Lucia Domenti-Boldescu a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii Pedagogice „I. Creangă”, specialitatea Artă decorativă, unde şi-a făcut şi masteratul, iar apoi a susţinut teza „Prelucrarea artistică a materialelor”. Anul curent, ea a devenit membră a Uniuni Artiştilor Plastici din Moldova. A participat la diverse expoziţii-concurs: „Saloanele Moldovei”, „Saloanele Primăverii”, „Autumnală” ş.a. Lucrările ei se află în colecţii particulare din Franţa, Italia, SUA, România şi R. Moldova.

Absolvent al Şcolii de Arte din Glodeni, în prezent Pavel Boldescu este student în anul patru la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii Pedagogice „I. Creangă” din Chişinău. Ca şi soţia sa, a participat la mai multe expoziţii, la care a obţinut premii şi diplome.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *