Timpul.md

Actualitate 9 August 2017 | 12:13

Fățărnicie. Socialiștii lui Dodon urăsc România, dar iubesc pașaportul românesc. NIMENI n-a renunțat la cetățenie așa cum au promis

În campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Până în prezent însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, dar având o poziție anti-europeană. Aleșii poporului care dețin dublă cetățenie sunt: Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

În decembrie 2014 Igor Dodon declara pentru portalul Moldova Curată că deputații socialiști se vor dezice de cetățenia dublă și că procedura de renunțare la una dintre ele deja fusese demarată. „Pe lista PSRM sunt cinci deputaţi din actualul Legislativ care deţin cetăţenia altui stat: este vorba despre doi deputaţi care deţin dublă cetăţenie, adică sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai României, doi deputaţi au şi cetăţenia statului bulgar, iar un deputat este cetăţean al Federaţiei Ruse. Sperăm ca procedura de renunţare la cetăţenia altui stat să fie încheiată până la sfârşitul acestui an”, a spus liderul PSRM.

Deputații socialiști cu acte europene


Doar că aceste afirmații au rămas la nivel declarativ. Asociația Presei Independente a solicitat Autorității Naționale pentru Cetățenie din România (ANCR) informația despre deputații socialiști care dețin în prezent cetățenia statului român. ANCR ne-a răspuns că șase din cei 24 de aleși ai poporului din lista socialiștilor sunt cetățeni români.

Fără răspuns


Una dintre aceste persoane este deputata Alla Dolință. Aceasta a venit din business în Legislativ. Limba sa maternă este rusa, iar potrivit informațiilor biografice de pe site-ul Parlamentului, ea are cunoștințe elementare de limbă română și de limbă engleză. Chiar dacă în campania electorală din anul 2014 parlamentara declara pentru Moldova Curată că a început procedura de renunțare la cetățenia română, răspunsul ANCR dovedește că Alla Dolință încă nu s-a dezis de beneficiile pe care i le oferă cetățenia unui stat membru UE. Întrebată în campania electorală dacă se va dezice de cetăţenia română, pe care o deține din anul 2010, Alla Dolință a evitat să dea un răspuns concret: „În primul rând eu răspund la astfel de întrebări doar atunci când văd omul în faţă, fiindcă nu ştiu în realitate cu cine vorbesc. În al doilea rând, voi proceda aşa cum a declarat liderul nostru”. Acum, când am întrebat-o de ce nu a renunțat la cetățenia română, așa cum declara trei ani în urmă, Dolință a închis telefonul. La apelurile noastre repetate nu a mai răspuns.

Drapelul CSI vs UE


Și deputatul socialist Adrian Lebedinschi are cetățenie română, obținută în anul 2006. Europeanul Lebedinschi a înregistrat în acest an un proiect de lege potrivit căruia drapelul Comunităţii Statelor Independente (CSI) să fie arborat alături de cel al Moldovei și UE pe instituțiile și la evenimentele oficiale. Autorul spunea că atât timp cât Republica Moldova este membră a Comunităţii Statelor Independente, drapelul CSI trebuie să fie arborat alături de cel de stat. „Consider că odată ce Republica Moldova nu este nici măcar candidată în mod oficial la aderarea la UE, ci doar o potenţială candidată, arborarea drapelului dat este nejustificată şi arată artificial”, a precizat depuatul Adrian Lebedinschi.

Acesta nu a vrut să ne răspundă de ce nu a renunțat la cetățenia României, așa cum declara liderul său de partid, motivând că este în concediu și are nevoie să se odihnească: ”De ce umblați cu provocări, pentru ce faceți acest lucru? Concret, ce vreți de la mine? Noi suntem acum în concediu, dați-ne voie măcar câteva zile să ne odihnim. La revedere…”.

Românul Labuneț i-a insultat pe românii Anatol Șalaru, Traian Băsescu și Ana Guțu


Anatolie Labuneț, un alt deputat socialist, este cetățean român deja de 12 ani. La alegerile parlamentare din 2014, Labuneţ a declarat pentru Moldova Curată că a depus cerere de renunţare la cetăţenia română şi procedura a fost demarată. Informația furnizată de ANCR arată contrariul.

Labuneț a intrat recent în vizorul presei după ce l-a insultat pe Anatol Șalaru, președinte Partidului Unității Naționale (PUN). Anatol Șalaru a criticat inițiativa lui Igor Dodon de a decora militarii moldoveni, pacificatorii ruși și forțele separatiste din regiunea transnistreană. Labuneț a ripostat pe pagina sa de Facebook: „Șalaru, suka (cățea) pro-română. Cât timp vei perturba Moldova noastră? Sub mânuță cu Basik (Traian Băsescu) și Guțu (Ana Guțu) acasă în România”.


Românul Mitriuc: ”Este o tentativă de atac al României asupra statalității Republicii Moldova”


Un alt deputat cu cetățenie română este Ghenadi Mitriuc, în prezent vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică. Originar din raionul Ungheni, el a depus actele pentru redobândirea cetățeniei române în anul 2003, obținând acest drept în anul 2004. Mitriuc menționează în CV-ul său că știe limbile rusă, franceză și engleză și, deși este cetățean român, s-a remarcat prin replici dure la adresa României.

Recent, după ce Igor Dodon a refuzat să promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între România și Republica Moldova, Mitriuc a reînaintat inițiativa în Legislativ, argumentând că Acordul ar conține prevederi neconstituționale. ”Este un proiect anticonstituțional, având în vedere că în Legea Supremă a Republicii Moldova este stipulată expres neutralitatea statului. Este o tentativă de atac al României asupra statalității Republicii Moldova!”, declara Mitriuc în Plenul Legislativului. Acesta nu a răspuns la telefon pentru a spune de ce atacă un stat al cărei cetățenie o deține.

Harta României Mari, ruptă de un deputat socialist în Plenul Legislativului

Un alt deputat socialist cu cetățenie română este Corneliu Furculița. Originar din același sat cu Igor Dodon, deputatul nu menționează pe site-ul Legislativului care e denumirea limbii sale materne. În anul 2009 Furculiță a devenit cetăţean român cu acte în regulă.

Și Radu Mudreac este cetățeanul român din PSRM.

Contactat pentru a explica de ce nu s-a conformat solicitării lui Igor Dodon de a renunța la cetățenia dublă, acesta a refuzat să ne vorbească, argumentând că este în afara țării și nu poate răspunde.

De menționat că nici un deputat socialist nu a reacționat atunci când colegul lor, Vlad Bătrâncea, a rupt harta României Mari în timpul unei ședințe a Legislativului din decembrie 2015.

Lilia Zaharia 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus