Actualitate

Facebook: Nu este vorba despre un atac cibernetic

Potrivit mesajelor, utilizatorii nu au putut publica sau distribui conţinuturi pe paginile lor. Nu se cunoaște deocamdată cauza acestor perturbări, sau cel puțin nu a fost dezvăluită public.

Aceasta a fost cea mai lungă “pană” din istoria sa, serviciile și aplicațiile cheie devenind inutilizabile pentru utilizatori la nivel global pentru o mare parte a zilei de miercuri, scrie BBC.

Ultima dată când Facebook a avut o astfel de pană a fost în 2008, când site-ul a avut 150 de milioane de utilizatori – în comparație cu aproximativ 2,3 miliarde utilizatori lunari de azi.

Principalul produs Facebook, cele două aplicații de mesagerie și site-ul de distribuire a imaginilor Instagram au fost toate afectate. Cauza întreruperii nu a fost încă făcută publică.

“Suntem conștienți de faptul că unii oameni au probleme cu accesarea aplicațiilor Facebook”, a declarat un reprezentant al rețelei sociale. “Lucrăm să rezolvăm problema cât mai curând posibil”.

Ca răspuns la zvonurile postate pe alte rețele sociale, compania a declarat că întreruperile nu au fost rezultatul unui atac Distributed Denial of Service, cunoscut sub numele de DDoS – un tip de atac cibernetic care implică inundarea unui serviciu vizat cu volume extrem de mari de trafic.

Cât de răspândită a fost problema?

Estimările sugerează că problema a început miercuri, în jurul orei 16:00 GMT, ora 18:30 în România, când utilizatorii s-au plâns că nu au putut posta pe Facebook și Instagram.

Versiunea de desktop Facebook Messenger nu s-a încărcat – dar aplicația mobilă a permis trimiterea unor mesaje; cu excepția fotografiilor. WhatsApp, cealaltă aplicație de mesagerie Facebook, a avut probleme similare.

Potrivit DownDetector, un serviciu care monitorizează postările de pe rețelele sociale, a sugerat că probleme au existat la nivel global. Problema a afectat, de asemenea, Facebook Workplace, serviciul de comunicare internă al multinaționalelor.

Care a fost reacția utilizatorilor?

În timp ce Facebook și Instagram au “căzut”, mulți au apelat la Twitter pentru a face glume despre eroare. Hashtagurile #FacebookDown și #InstagramDown au fost folosite de peste 150.000 de ori până acum.

Unii utilizatori de Twitter și-au exprimat panica și neliniștea că nu pot folosi platforma.

Mulți au profitat de moment și au glumit că “societatea este în pericol”, deoarece “nimeni nu își amintește cum să ajungă la cei dragi sau să mănânce fără a afișa actualizări și fotografii”.

Alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la securitatea rețelelor sociale. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *