Social

Faceti donatii de carte romneasca la Plop-Stiubei!

Comuna Plop-Stiubei din r-l Causeni este una din numeroasele localitati foarte sarace, sustinute de UNFPA (Fondul ONU pentru Populatie). Recent, mai multi reprezentanti ai acestei organizatii au acordat un ajutor umanitar substantial unor familii din localitate. Cu aceasta ocazie, ei s-au intalnit cu autoritatile locale, in cadrul Zilei Bibliotecarului, la Centrul de informare si documentare pentru populatie, deschis in urma cu doi ani de respectiva agentie ONU.

Precizam ca, in urma cu doi ani, in incinta Primariei Plop-Stiubei, UNFPA a inaugurat Centrul de informare si documentare pentru populatie, dotat cu mobilier modern, tehnologii informationale si materiale educationale necesare. Acest centru dispune de materiale informative donate de UNFPA. Este al doilea centru de acest gen deschis intr-o comunitate rurala, precedentul fiind la Scoala medie din Drepcauti, Briceni.

Desi localnicii au un gimnaziu relativ dotat si un corp didactic bine instruit, copiii din Plop-Stiubei inca mai citesc carti cu alfabet chirilic, avand acces limitat la literatura didactica si artistica. Varvara Cherdivara, sefa Bibliotecii publice a comunei Plop-Stiubei, a subliniat lipsa literaturii in limba romana acolo, mai ales cea pentru copii. „Apreciem foarte mult tot ce face UNFPA pentru noi, dar noi dam alarma in continuare: faceti donatii de carte la Plop-Stiubei.

Zilnic, circa 250 de copii din comuna nu pot sa obtina cartile solicitate, desi toti au dreptul la educatie. Nu avem enciclopedii, dictionare si nici literatura didactica. De ani de zile, nimeni nu ne-a facut nicio donatie”, sustine dna directoare.Pe de alta parte, Irina Lipcanu, asistent comunicare UNFPA, a promis oamenilor ca organizatia va investi in continuare in educatia tinerilor din localitatea in cauza. „Si in carti, dar si in instruirea elevilor in ceea ce priveste sanatatea reproductiva, cu ajutorul voluntarilor nostri din cadrul programului national „De la Egal – la Egal”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *