Lumea

Faţa mai puţin cunoscută a Africii

 Când Federaţia Internaţională de Fotbal anunţa, în 2004, că Africa de Sud va organiza campionatul mondial de fotbal din 2010, întregul continent a jubilat.

Nu cu gândul la spectacolul ce se anunţa, ci cu speranţa că această întrecere sportivă va aduce în atenţia investitorilor potenţialul de afaceri al unui continent rămas încă în umbră şi va face uitate, măcar pentru un timp, corupţia şi violenţele care fac parte din viaţa de zi cu zi a celor mai mulţi dintre africani.

La televizor s-au văzut goluri, însă pe youtube o înregistrare video postată de către grupul militant Mişcarea pentru emaniciparea Deltei Niger arată cum este ucis cu două focuri de armă un tânăr african.

Un soldat îl întreabă de unde este, iar băiatul răspunde „Boma", unul dintre vechile triburi din sudul Nigeriei. Băiatul este împuşcat imediat în cap. Scenă violentă şi şocantă nu prin raritatea sa, ci prin banala familiaritate în Delta Niger, zonă bogată în petrol.

În tr-un raport recent, Amnesty International afirmă răspicat că industria petrolului şi corupţia sunt responsabile pentru poluarea pe scară largă a regiunii, pentru violenţe, foamete, ucideri, răpiri şi sutele de mii de refugiaţi.

DINCOLO DE APARENŢE

Amnesty International condamnă mai ales compania Shell Petroleum Development Company – un joint-venture între producătorul de stat Nigerian National Petroleum Corporation, Shell, Elf şi Agip – care deţine cea mai mare parte din exploatările din regiune.

Pentru cine are, totuşi, curaj să investească, Africa e o sursă de profit: o piaţă cu peste un miliard de locuitori care creşte cu o viteză de aproape două ori mai mare decât ritmul economiilor dezvoltate.

Companiile care au făcut afaceri în Africa în perioada 2002-2007 (mai ales ale celor din producţie şi servicii) au anunţat rate ale profitabilităţii cu două treimi mai mari decât ar fi putut obţine în regiuni precum China, Indonezia, India sau Vietnam.

CREŞTE CONSUMUL

Pentru Africa, principalul motor al creşterii a fost subsolul bogat în resurse naturale. Aproximativ 10% din rezervele de ţiţei, 40% din cele de aur la nivel mondial aparţin acestui continent. Africa este ultima regiune a lumii cu costuri reduse ale forţei de muncă şi marile companii au început deja să renunţe la China.

În plus, continentul devine o piaţă cu potenţial enorm. Creşterea economiei africane a dus la urbanizare, creşterea productivităţii, consum şi extinderea infrastructurii.

Africa rămâne riscantă şi ai nevoie de curaj pentru a investi aici. Însă, aşa cum spunea Obiageli Ezekwesili, vicepreşedinte al Băncii Mondiale, „momentul de aur al Africii a sosit".

Sursa: Adevărul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *