CSI / Rusia

Federaţia Rusă va fi penalizată în cazul şcolilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului

Avocatul Asociaţiei Promo-LEX, Alexandru Postică, a declarat pentru IPN că urmează să fie calculate şi penalităţi pentru că ţara nu a plătit până acum reclamanţilor despăgubirile stabilite.

Rusia a fost condamnată la 19 octombrie 2012 şi urma să achite, în termen de 3 luni, câte 6 mii de euro celor 170 de reclamanţi şi 50 de mii de euro cheltuieli de judecată. După aproape un an şi jumătate, Rusia nu şi-a onorat obligaţiunile.

CEDO a condamnat Federaţia Rusă în dosarul privind şcolile din regiunea transnistreană din subordinea Ministerului Educaţiei de la Chişinău după 8 ani de la depunerea dosarului. Conform materialelor dosarului, la baza conflictului au stat acţiunile administraţiei secesioniste a regiunii de interzicere a alfabetului latin pentru limba română în toate domeniile vieţii publice şi impunerea alfabetului chirilic.

Reclamanţii au insistat ca instituţiile lor să rămână sub jurisdicţia şi programul educaţional al autorităţilor constituţionale, predarea fiind efectuată în limba română cu grafie latină. În consecinţă, au fost supuşi unor politici de lichidare prin asedierea şi blocarea şcolilor, precum şi prin acţiuni de intimidare şi persecutare, reţinere şi urmărire penală a profesorilor, ameninţări şi hărţuiri a elevilor şi părinţilor.

susa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *