Timpul Local

Fenomenul Madonna: intre bine si rau

Peste 60 de mii de romani au urmarit miercuri, in Parcul Izvor din Bucuresti, cel mai mare show muzical pus vreodata in scena in Romania. Cifrele au depasit spectacole istorice precum cel al lui Michael Jackson, „Depeche Mode” sau „Rolling Stones”. Intreaga afacere s-a ridicat la cinci milioane de euro. Este vorba de concertul sustinut in Capitala de catre Madonna – vedeta americana al carei nume se asociaza, deopotriva, cu succesul, longevitatea scenica si scandalul.

Cea mai cu fite femeie

Concertul de la Bucuresti se numara printre ultimele din cadrul turneului european „Sticky&Sweet”, de promovare a noului sau album. Inceput in august 2008, in ?ara Galilor, la Cardiff, turneul se va incheia la 2 septembrie 2009 in Israel, la Tel Aviv, unde se vor tine doua concerte. Dupa Bucuresti urmeaza Sofia, spre care 15 TIR-uri vor transporta scena de 100 de tone: restul echipamentului tehnic va incapea in 100 de camioane, patru dintre care sunt incarcate cu garderoba divei.
Printre „pretentiile bucurestene” ale Madonnei – care e cunoscuta drept una dintre cele mai cu fite vedete din lume – se numara 1370 de prosoape si 20 de linii telefonice disponibile. De regula, ea e insotita de un antrenor si un bucatar, care ii gateste mancarea japoneza preferata; camera hotelului e amenajata cu mobila ei personala, pe care o transporta dupa sine la fiecare concert, si cu aranjamente florale din care trebuie sa lipseasca trandafirii. Madonna nu suporta ca cineva sa fumeze in apropierea ei, nu bea decat apa sfintita Kabbalah si foloseste cosmetice cu saruri de la Marea Moarta. Iar, inaintea concertului de la Sankt Petersburg, ea le-a cerut rusilor sa fie pazita in culise de garzi de corp femei.

Cea mai hulita femeie

In acest cel mai extins turneu al cantaretei – un an si trei continente: Europa, America si Asia – Madonna a generat reactii diverse. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe au cerut, in Rusia si Bulgaria, interzicerea concertelor sale. Nici catolicii polonezi n-au fost incantati de venirea vedetei in tara lor. Chiar si Biserica romano-catolica din Romania i-a sfatuit pe tineri sa nu participe la show-ul de la Bucuresti.
Concertul Madonnei din „bastionul catolicismului european”, Polonia, programat pe 15 august, ziua in care crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, a trezit mania credinciosilor catolici. „Este o provocare satanica”, a declarat Lech Walesa, castigator al Premiului Nobel pentru Pace in 1983… Nimic insa nu a putut opri „furtuna Madonna”. Se bucura de un succes de nedescris la multimile hipnotizate. Desi in lumea muzicii expertii declara la unison ca nu are calitati vocale iesite din comun, Madonna a fost declarata regina muzicii pop si un fenomen. Uimeste la tot pasul: cantareata, actrita, compozitor, producator de muzica si film, dansatoare desavarsita, scriitoare si femeie de afaceri! Muzica si jocurile de imagine au socat, dar i-au adus gloria. Canta pop, dar nu sta departe nici de dance, disco, rock alternativ, pop-rock sau jazz. Religie, sexualitate, politica – toate s-au regasit in versurile, videoclipurile si concertele sale. De-a lungul carierei sale, au incantat si scandalizat deopotriva. Au fost etape controversate, care mai apoi s-au transformat in succesul urias de astazi. Se spune ca este o persoana exigenta cu propriul corp. Daca mai adauga in greutate, se intampla sa tina foame zile intregi.

O artista de „Guinness Book”

In 2008 a lansat albumul „Hard Candy”. Primul single de pe acest album a fost „4 Minutes”. Madonna a filmat videoclipul piesei cu Justin Timberlake si Timbaland. Au urmat 63 de milioane de albume vandute in America si peste doua milioane in toata lumea. Acum, artista se lauda cu:
• O avere de peste 325 de milioane de dolari in 2007, potrivit „Forbes”.
• 17 discuri de aur, 12 discuri de platina.
• Aproape 20 de ani in topurile din Marea Britanie. Adica 1032 de saptamani, cea mai lunga perioada pentru o artista.
• Locul cinci la recordul de longevitate in clasamentele britanice dupa Elvis Presley, Cliff Richard, „Queen” si „The Beatles”.
• Primul turneu mondial al Madonnei, „Who’s That Girl Tour”, a avut cele mai mari incasari din toate timpurile, la vremea aceea.
• 9 premii Grammy, 20 de premii si 67 distinctii la MTV Video Music Awards, 3 American Music, 3 Globuri de Aur, 6 NRJ Music Awards (dintre care 4 in Franta), 9 International Dance Music Award, 2 Brit Awards, 39 Billboard Award, 4 VH-1 Fashion Awards, 2 Prix Juno (Canada), 1 World Music Award, 1 International Music Award, 7 ASCAP Awards, 7 ARC Weekly Top 40, 17 Rolling Stone Awards si doua premii Oscar.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *