Cultură

Festivalul de la Cannes 2016: Regizorii Cristian Mungiu şi Cristi Puiu, în Selecţia Oficială pentru trofeul Palme d’or

Pierre Lescure, preşedintele Festivalului de la Cannes şi Thierry Frémaux, directorul şi selecţionerul Festivalului, au prezentat Selecţia Oficială pentru cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de la Cannes într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, pe 14 aprilie, la Paris. Printre filmele selecţionate se regăsesc două lungmetraje româneşti: "Bacalaureat", în regia lui Cristian Mungiu şi ”Sierra Nevada", regizat de Cristi Puiu.

Deşi discret cu dezvăluirile legate de proiectele lui cinematografice, regizorul Cristian Mungiu a povestit în 2015 pentru publicaţia Screen Daily că se pregăteşte să realizeze un nou film, care va vorbi despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român.

Regizorul Cristian Mungiu a declarat pentru publicaţia Screen Daily că noul său film, "Bacalaureat" va vorbi despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte. Noua producţie este legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român.

"Este o poveste care se referă la momentul în care mă aflu acum în viaţă", a spus acesta. "Vorbeşte despre compromis, rolul de părinte şi copii şi înţelegerea relaţiei dintre ceea ce le spui copiilor şi ceea ce văd ei că faci tu", a mai spus Mungiu.

"(Povestea, n.r.) are loc în România, din nou. Oamenii mă întreabă mereu dacă am de gând să fac un film în limba engleză, dar eu vreau să fac proiecte personale despre lucruri pe care le cunosc", a mai spus regizorul.

Pentru prima dată, filmul va avea ca personaj principal un bărbat, spre deosebire de lungmetrajul premiat cu Palme d’Or "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în 2007, care prezintă o femeie ce îşi ajută o prietenă să facă un avort, în perioada comunistă, când era considerat ilegal, dar şi de pelicula "După dealuri", care se petrece într-o mănăstire.

Pe de altă parte, potrivit IndieWire, regizorul român Cristian Mungiu a terminat filmările pentru "Bacalaureat" în august 2015, peliculă ce este o continuare a poveştii controversate din "După dealuri". Jurnaliştii de la Little White Lies preconizeară că Mungiu se va afla la rândul său "în cursa pentru premiile Cannes" de anul acesta.

"Toată lumea crede că pot să fac filme doar cu personaje principale feminine, ceea ce nu este cazul", a declarat, rânzând, Mungiu pentru Screen Daily.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

Lungmetrajul "Sierra Nevada", regizat de Cristi Puiu, a fost inclus în selecţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit anunţului oficial al organizatorilor de la coferinţa de presă desfăşurată joi, la Paris.

"Regizorul rebel şi nonconformist, românul Cristi Puiu ne-a revelat un film problematic şi inteligent în 2010, un thriller de trei ore, «Aurora» şi suntem extrem de entuziasmaţi că revine cu filmul «Sierra Nevada» în «sfada» de la Cannes. În vreme ce «Aurora» era ultaeconomic în ceea ce priveşte dialogul, noul film, prin contrast, se ţese în jurul unei familii care se adună la parastasul unui bătrân venerabil care a murit recent, iar întâlnirea în circumstanţele astea generează vorbă, logoree, zumzet. Toată lumea din familie vorbeşte în film", se spune în publicaţia Little White Lies, referitor la filmul "Sierra Nevada".

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 11 şi 22 mai, potrivit site-ului oficial al festivalului.

Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2016 de regizorul, scenaristul şi producătorul australian George Miller. Cel mai recent film al lui George Miller, "Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road", a fost prezentat la ediţia din 2015 a Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei. În acest an, George Miller şi ceilalţi membri ai juriului, care urmează să fie anunţaţi, vor decerna trofeul Palme d’Or, la finalul celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de la Cannes.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *