Actualitate

Fetita care viseaza sa mearga

„Copiii vor sa se joace cu mine doar daca le dau bomboane si biscuiti, iar cand le termina – ma lasa iarasi singura”, ni se planse Victorita. Ea se duce dupa alte dulciuri ca sa-i mai retina inca un pic, dar pana ajunge in casa trec multe minute si copiii se imprastie. Victorita ramane singura, cu buzunarele pline de bomboane, uitandu-se in urma lor poate, poate o mai vrea cineva o bomboana.

In cei zece ani pe care ii are, Victorita niciodata nu a fost la un teatru de papusi, nu s-a dat in carusel, nu a alergat dupa un balon luat de vant, lucruri obisnuite pentru copiii de aceasta varsta. In schimb, ea stie cum arata saloanele de la spitalele pentru copii, cum se face un masaj, cum se iau medicamentele. Cu toate acestea, chipul ei radiaza de fericire, e optimista si vesela. De fapt, fetita ne-a si spus ca e fericita fiindca are parinti, frati si surori, ca poate sa citeasca o carte si ca are multe jucarii. Fericirea ei nu are margini atunci cand, dupa mari sfortari, reuseste sa se ridice in picioare si sa se plimbe prin casa. In aceste momente chipul ei se ilumineaza, caci se simte o mare invingatoare.

Victorita Bodean a fost nascuta prematur si, din cauza unei traume survenite la nastere, nu a mai putut sa mearga. Fiindca a reusit sa supravietuiasca, parintii au numit-o Victoria, sperand ca va reusi sa invinga boala si va deveni un copil ca toti copiii. Pana in prezent, fetita a fost supusa la mai multe interventii chirurgicale in Rusia. Datorita tratamentelor, acum ea poate sa se ridice singura din pat si chiar sa iasa pana la poarta, sustinandu-se de un carucior special, asemanator celor cu care se invata a merge bebelusii. Din cauza handicapului sau, Victorita nu frecventeaza scoala. De trei ori pe saptamana vine la ea acasa o profesoara care-i preda temele. Fetita ni se lauda ca anul trecut a avut doar note de zece si doreste sa se faca doctorita ca sa ajute toti copiii bolnavi. Desi sta aproape toata ziua in casa, doar uneori se plictiseste. „Imi fac temele, stau la calculator si, cand ma plictisesc, ies in drum, dar nu am cu cine ma juca, caci copiii nu prea au rabdare sa se joace cu o fetita bolnava”.

In preajma sarbatorilor de iarna, familia Bodean a fost vizitata de deputata Liliana Palihovici, care i-a adus in dar o papusa frumoasa si bani pentru urmatoarea interventie chirurgicala. Deputata a facut cunostinta cu Victoria Bodean, acum doua saptamani, cand, impreuna cu reprezentanti ai UNICEF au vizitat mai multi copii din Straseni. Din cauza bolii fetitei, mama nu a mai putut sa mearga la serviciu. Singura persoana care aducea bani in familie era tatal. Deoarece, in afara de operatii, copila permanent e supusa diferitelor tratamente, recuperarilor sanatoriale etc., barbatul a umblat lumea intreaga sa faca bani ca sa o poata trata. Acum insa varsta nu-i mai permite sa umble in cautarea unui loc de munca prin alte tari. Gandindu-se la viitorul Victoriei, maica-sa incepe a plange, iar taica-sau priveste indelung in zare si-i spune femeii: „Vom gasi noi o solutie. Stii ca nu ne lasam…”. Nimic nu e mai dureros pentru un parinte decat sa-si vada copilul infirm si neputincios.

Desi Victorita ne-a zis ca nu mai crede in Mos Craciun, fiindca intr-un an n-a gasit nimic sub brad, totusi continua sa-i scrie mosului. Iata ce i-a scris anul acesta: „Draga mosule, sunt eu, Victorita, fetita din Straseni care viseaza sa mearga. Anul acesta imi doresc ca ingerii tai sa ma ajute sa merg pe picioare ca toti copiii, sa umblu la scoala in fiecare zi, nu doar de sarbatori, si sa-mi fac multi prieteni. Iar pana ma insanatosesc, caci stiu ca asa va fi, mi-ar placea sa imi aduci si o pereche de papagali, ca sa vorbesc cu ei, oricum nu am alta companie. As mai vrea ca sa n-o mai vad pe mama plangand, iar tata sa zambeasca mai des. Sper ca nu iti cer prea mult”.

Victoria Bodean, str. Sota Rustaveli, 7, or. Straseni

Oare i-a citit mosul scrisoarea?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *