Actualitate

Fiecare al 700-lea moldovean este doctor în ştiinţe!

Potrivit lui Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare (CNAA) din Moldova, anual, în medie 200 de persoane îşi susţin tezele de doctorat şi 30 – tezele de doctori habilitaţi. Cei mai mulţi doctori – 246 – şi-au susţinut tezele în anul 2009, iar cei mai puţini în anul 1996 – doar 89.

De menţionat că, în ceea ce priveşte doctorii în ştiinţe pregătiţi în universităţile din străinătate, numărul lor creşte de la an la an, până în prezent fiind 946 de doctori cărora li s-a efectuat echivalarea diplomelor de către CNAA. Aceştia şi-au obţinut titlurile nu numai în România şi Rusia, ci şi în Italia, Canada, SUA, Franţa, Spania, în total în circa 40 de ţări.

Sunt mulţi sau puţini?

Conform statisticilor europene, explică Valeriu Canţer, în R. Moldova la 100 de mii de locuitori revin 6,2 doctori în ştiinţe, în timp ce în România şi Germania, revin câte 11 şi, respectiv, 30 de doctori în ştiinţe. Deci, şi la acest capitol, ne aflăm sub media europeană.

Doctori… în devenire

În primele cinci luni ale anului curent, au fost înregistrate la CNAA şi supuse monitorizării 3500 de teme pentru teze de doctorat, 350 de teme – pentru titlul de doctor habilitat şi zece teze au fost echivalate.

„Jumătate din ele, vor ieşi la susţinere în acest an”, spune preşedintele CNAA.

Domeniile în care se cercetează cel mai mult sunt economia, medicina, dreptul şi pedagogia. În R. Moldova se conferă două grade ştiinţifice: doctor habilitat şi doctor în ştiinţe. După ce urmezi studii de doctorat şi îţi susţii teza, obţii titlul de doctor în ştiinţe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *