Opinii și Editoriale

Fiecare dintre noi sa convinga inca doi!

Intr-un stat democratic, drepturile cetatenilor sunt garantate si asigurate de catre stat, pentru ca drepturile sunt baza puterii cetateanului, iar vointa poporului constituie baza puterii de stat. Cel putin, asa scrie in Constitutie despre vointa poporului, care „se exprima prin alegeri libere”, si despre aceea ca cetatenii R. Moldova „au drept de vot de la varsta de 18 ani”.

Numai ca una este Constitutia si alta este „statalistutia” inventata de guvernarea comunista, care scuipa si pe drepturile oamenilor, si pe obligatiunile proprii, si pe principii, si pe valori. Fluturand peste crestetele patrate drapelul „statalitatii” rotunde, aceasta gasca politica, lasa si agramata, face totul ce ii sta in puteri pentru a limita la maximum accesul cetateanului moldovean la urna de vot. Pentru a-si atinge telul, adica a instaura in RM o putere absolut nereprezentativa, Voronin (si ceea ce-i va mai ramane din muribundul sau partid) a decazut pana la ultima valoare de pe scara moralitatii: vine tulbur la sedinta Parlamentului si paraseste sala – ba de unul singur, ba insotit de cei 58 de farisei politici; adopta o prezenta obligatorie la vot de numai o treime din electorat; ignora definitiv drepturile moldovenilor plecati peste hotare, din banii carora actuala guvernare mai este in stare sa fasaie si sa gafaie; planifica alegerile parlamentare anticipate pentru sfarsitul lunii iulie si creeaza, astfel, conditii imposibile pentru ca tinerii, mai ales studentimea, sa participe efectiv la deciderea viitorului acestei societati.

Calculele comunistilor capitalisti sunt simple si clare pentru toata lumea: a genera o situatie care sa fie favorabila doar participarii la vot a electoratului nostalgico-revansard. Ma rog, cine are cutitul in mana, acela imparte electoratul. Numai ca ceea ce urzesc „statalistii” nostri antistatalisti se poate intoarce ca un bumerang impotriva lor. Se poate intampla ca, odata cu dezintegrarea PCRM, electoratul sau traditional sa cada intr-o stare de totala apatie si sa nu mai participe la vot, iar predispozitia din unele raioane de nord ne convinge deja ca ar putea sa se intample anume asa. Si miza comunistilor pe absenteismul tinerilor s-ar putea ruina, deoarece evenimentele din primavara acestui si, mai ales, participarea masiva a studentilor la votare, au demonstrat ca Moldova are cel mai frumos si mai curajos tineret, gata la jertfa in numele libertatii si viitorului fara comunisti. Ar putea sa cada si socoteala guvernarii antipopulare precum ca majoritatea votantilor vor fi doar sustinatorii PCRM-ului.

Sunt sigur suta la suta ca, asa cum s-a mai intamplat la anticipatele de la Chisinau, la votare se vor prezenta masiv alegatorii motivati ai PLDM, PL si AMN. Mai mult ca atat, deviza acestora „Fiecare dintre noi sa convinga inca doi!”, ar putea sa-i aduca opozitiei liberal-democrate un numar dublu de votanti. Iar aceasta va insemna 80 de mandate in Parlament. Si moldovenii de peste hotare sunt o sursa suplimentara de voturi anticomuniste. Acestia si-au demonstrat forta la 5 aprilie si isi vor dubla contributia nu numai prin deplasarea masiva la birourile de votare din strainatate, ci si la cele de acasa, deoarece este vara, iulie, si parintii mai revin sa-si vada copiii, copiii revin sa-si vada parintii si… sa-i intrebe ochi in ochi: voi pe cine alegeti – pe noi sau pe ei?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *