Opinii și Editoriale

Figurantii guralivi

Au inceput dezbaterile electorale la radio si TV si, cum era de asteptat, cei mai guralivi si galagiosi se dovedesc a fi figurantii electorali – partidele mici, fara nicio sansa de a trece pragul electoral. Astfel, luni, in cadrul dezbaterilor de la „Vocea Basarabiei” si M 1 s-au „produs” Partidul Ecologist, Miscarea „Actiunea Europeana”, Partidul Republican, Partidul Popular Crestin Democrat s.a.

 E adevarat, intr-o democratie veritabila orice partid – oricat de minuscul – are dreptul sa participe la alegeri. In conditiile noastre de astazi insa, ma intreb, cu ce scop au intrat in cursa electorala aceste formatiuni care doar printr-o mare minune vor acumula vreo doua procente? Oare experienta amara a campaniilor electorale anterioare nu i-a invatat nimic pe unii pretinsi politicieni? Modul in care organizeaza „dezbaterile” M-1 defavorizeaza partidele serioase, cu sanse electorale certe. Selectarea participantilor la „dezbateri” prin tragerea la sorti pune pe acelasi cantar valoric concurenti din „categorii de greutate” diferite. Ce ar avea de „dezbatut”, de exemplu, AMN cu „partidul” lui Sima sau PLDM cu un candidat independent? Asemenea „dezbateri” nu dau nimic telespectatorului si nu fac rating televiziunii. O televiziune libera, care ar aborda creator, dar si comercial – de ce nu? – chestiunea dezbaterilor, ar fi selectat participantii si i-ar fi „imperecheat” dupa cu totul alte principii. Alegatorii ar fi vrut sa vada duelurile dintre Voronin si Rosca, Filat si Chirtoaca, Urecheanu si Diacov, Ghimpu si Stepaniuc. Cine insa va sta sa piarda vremea in fata televizorului pentru a urmari „confruntarea” dintre liderul AMN sau cel al PLDM si un candidat independent?

Prima zi a „dezbaterilor” a demonstrat ca majoritatea participantilor nu au un mesaj clar, distinct. Alegatorul care urmareste aceste „dezbateri” asa si nu intelege prin ce se deosebeste un partid de altul, de ce ar trebui sa voteze partidul X si nu partidul Y, de vreme ce si unul, si altul promit aceleasi lucruri – vor combate coruptia, vor mari salariile si pensiile, vor sustine presa libera, vor ocroti natura, vor face casute pentru grauri, vor trimite in cosmos primul moldovean s.a.m.d.?
Sa trecem de la „dezbaterile” electorale la concertele electorale. Nu e niciun secret ca in campaniile electorale cantaretii mai fac cate un ban. Aceasta pe de o parte. Pe de alta, cantaretii sunt liberi sa decida pentru care partid canta – pentru unul de dreapta sau pentru unul de stanga. Nu-i judec, mai ales pe cantaretii saraci. Ma gandesc insa la Pavel Stratan, care canta pentru comunisti – oare sa fie el atat de sarac incat sa-i fie totuna pentru cine canta? Numai din Cleopatra cati bani a stors… Ne-am lamurit, bre Ghita: sa nu te mai vad diseara la portita!

P.S. Titlul prezentului articol e suta la suta oximoronic. Oximoronul este o figura de stil care consta in alaturarea a doua cuvinte contradictorii: venin dulce, iubire amara s.a. Precum se stie, figurantii intr-o piesa de teatru nu vorbesc, eu insa i-am numit guralivi dintr-o imperioasa nevoie launtrica de a exprima una din realitatile politice moldovenesti cele mai mizerabil de frumoase – iresponsabilitatea politica.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *