Timpul.md

Cultură 25 Septembrie 2021 | 06:56

Filarmonica Națională în RUINE: ,,Ce a mai rămas din ea va fi demolată, însă vor fi păstrate unele elemente arhitecturale” spune Ministrul Culturii

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” rămâne în continuare „blocată” la propriu, lucru care ar putea dura încă foarte mulți ani înainte, o spun chiar responsabilii instituției. Autoritățile de la Chișinău nu au deocamdată un proiect despre cum ar trebui să arate în viitor clădirea și nici nu cunosc de câți bani ar fi nevoie pentru construcția filarmonicii de la zero, dar spun că actuala guvernare va depune tot efortul pentru a o readuce la viață.

Până acum s-au adunat, atât pe contul filarmonicii, cât și pe cel al Ministerului Finanțelor peste 4 milioane de lei, bani care însă sunt insuficienți pentru a reabilita clădirea.

Ministrul Culturii susține că filarmonica or ce a mai rămas din ea va fi demolată, dar vor fi păstrate unele elemente arhitecturale care se vor regăsi în noua clădire.

„A trecut un an, întrebări sunt foarte multe. Întrebări despre ce s-a întâmplat, ce s-a făcut timp de un an, ce va fi în continuare. Ce vom construi pe acest loc? Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” se va construi pe acest loc, asta este sigur. Concluzia comisiei de experți etse că trebuie să mergem pe calea unei filarmonici noi. Intenționăm să construim o filarmonică modernă, calitativă. În noua clădire vor fi elemente din vechea filarmonică. În caietul de sarcini care va fi elaborat de Ministerul Culturii se va regăsi și elementul păstrării elemntelor arhitecturale. Au fost făcute doar 2 rapoarte, prezentate fostului minister, iar fosta guvernare s-a izolat de această problemă și nu s-a făcut nimic. Vom organiza un concurs internațional, idei despre cum trebuie să arate o filarmonică modernă. Vom face consultații publice. Suntem în proces de identificare a surselor pentru reconstrucția filarmonicii, trebuie mai întâi să facem un deviz, proiect pentru a înțelege de ce bani avem nevoie”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus