Ultima oră

Filat: Comuniştii au dorit falimentarea Băncii de Economii, punând în pericol 2 milioane de oameni

El a menţionat că decizia privind BEM a fost luată de deputaţi, în urma unei investigaţii făcute de comisia parlamentară de anchetă condusă de deputatul comunist Oleg Reidman.

”Comuniştii şi-au dorit ca această bancă să falimenteze. Faptul că ei şi–au construit totul pe distrugere nu este un secret. Puteţi să vorbiţi cu străbuneii, buneii, părinţii şi cu cei care au avut să sufere în timpul guvernării comuniste de opt ani. Dar nu pot să înţeleg cum această dorinţă de revanşă politică poate să pună în pericol peste 2 milioane de oameni, deponenţi la această bancă. Scopul a fost de a salva banca, de a nu ajunge la situaţia de faliment şi de a-i oferi posibilitatea să se dezvolte”, a declarat Vlad Filat.

El şi-a amintit că problemele BEM se trag încă din perioada guvernării comuniste, când banca a oferit la comanda politică credite neperformante şi şi-a asumat datoriile Investprivatbank. ”Problemele care au fost în BEM nu vin din 2009. Dacă este să vă uitaţi în cifre şi în fapte o să vedeţi că pe seama băncii s-a pus foarte multe probleme ale sistemului bancar dar şi ale guvernării comuniste precum creditarea unor întreprinderi care la ora actuală nu pot să le întoarcă – AIR Moldova, Aroma, Calea Ferată – peste 300 de milioane de lei, dar şi punerea în cârcă a Investprivatbank”, a declarat Filat.

El a menţionat că soluţia la care s-a ajuns – cedarea de către stat a pachetului majoritar de acţiuni nu este una ”fericită” dar a fost singura la care s-a putut recurge în situaţia actuală. ”Îmi parte foarte rău cvă s-a ajuns la soluţia care a fost luată, dar vă rog să mă credeţi că altă soluţie nu a existat”.

Totodată, Filat a accentuat că deşi comuniştii critică acum decizia guvernului privind Banca de Economii, această soluţie a fost propusă inclusiv de comisia parlamentară de anchetă, condusă de comunistul Oleg Reidman. ”Atunci când eşti la guvernare trebuie să iei decizii, foarte des care nu sunt uşoare, foarte des care evident vor avea şi critică din afara guvernării. Dar în cazul privind BEM nu trebuie să uităm că asupra acestei soluţii s-a luat decizia în parlament, prin votul majorităţii absolute a deputaţilor, în urma unei investigaţii complezxe de către o comise de anchetă condusă de tovarăşul Reidman. Nu am votat eu în locul deputaţilor, nu am făcut eu acea anchetă. Din contra eu am fost la comisie şi am oferit răspunsuri la toate întrebările care mi-au fost acordate. Acum ce trebuie să facem, este să oferim condiţiile necesare ca această bvancă să se dezvolte”, a declarat Vlad Filat.

Amintim că guvernul a decis să-şi păstreze doar pachetul de acţiuni de blocaj la BEM, pentru a o salva de faliment. În schimb, investitorii privaţi s-au angajat să acorde aproape un miliard de lei pentru capitalizarea băncii.

Autor: hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *