Timpul.md

Actualitate 16 Aprilie 2020 | 19:39

Filip: Republica Moldova este cu un pas mai aproape de tranșa din asistența UE. Mai mult, Michalko a discutat azi cu Chicu și Greceanîi

Președintele PDM, Pavel Filip, a anunțat pe contul său de Facebook că Republica Moldova este cu un pas mai aproape de tranșa a II-a din asistența UE. Asta după ce a fost votat raportul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică la proiectul de lege privind procedura de constatare a încălcărilor din domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului, acesta fiind unul dintre angajamentele la care s-a angajat guvernarea.

„Am votat astăzi ”pentru” raportul Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică la Proiectul de lege privind procedura de constatare a încălcărilor din domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului. Acesta este unul dintre angajamentele pe care ni le luăm, astfel încât să putem debloca tranșa a doua din asistența macro-financiară oferită de Uniunea Europeană. Vorbim despre 10 mln de euro grant și 20 mln euro – credit”, a scris Pavel Filip în prima jumătate a acestei zile.

În cea de-a doua jumătate a zilei, pe site-ul Parlamentului a fost descoperit un comunicat de presă din care reiese că reprezentanții guvernării au avut o discuție cu șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Nu scrie nimic în el despre asistența UE, dar se menționează că s-a discutat anumite subiecte despre care anterior diplomatul spunea că autoritățile trebuie să le îndeplinească pentru a putea accesa tranșa.

„În încheiere interlocutorii și-au adresat felicitări cu ocazia Paștelui, epxrimându-și speranța pentru depășirea cât mai curândă a crizei pandemice, revenirea la activitatea normală a tuturor instituțiilor și reluarea plenară a colaborării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, scrie în comunicatul de presă plasat integral mai jos.

Amintim că, acum o zi, șeful Delegației UE la Chișinău și-a exprimat regretul față de retorica președintelui Igor Dodon care a calificat anunțul Comisiei Europene privind suportul pentru Republica Moldova ca fiind doar niște „promisiuni”.

„UE a acordat asistență în mod sincer și rapid și este partenerul Republicii Moldova care oferă cea mai mare susținere și de lungă durată. Este regretabil că apar declarații care pun această susținere în lumină negativă. Acest ajutor este oferit fără condiții și asta este firesc, pentru că UE este partener care este foarte aproape de oamenii din Republica Moldova. UE a reacționat imediat. A luat în vedere necesitățile țărilor din Parteneriatul Estic și a venit cu acest pachet de 140 de milioane de euro pentru reacția imediată, plus 700 de milioane pentru reacția în perspectivă scurtă și medie, mai ales în domeniul economic. Apoi a venit separat cu pachetul de 87 de milioane de euro pentru RM, format din resursele proiectelor care sunt implementate și ale celor planificate pentru viitor. Acești bani sunt granturi, deci bani care nu vor trebui întorși”, a declarat Michalko la Jurnal TV.

http://www.realitatea.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus