Timpul.md

Economie 9 Martie 2020 | 08:27

Financial Times: Prețul petrolului scade cu 30% înaintea deschiderii piețelor și ajunge aproape de 30 de dolari pentru un baril

Prețul petrolului s-a prăbușit cu circa 30% la doar câteva secunde de la deschiderea pieței duminică seară, după ce Arabia Saudită a lansat un război agresiv al prețurilor în weekend, război care a dus la cel mai scăzut nivel al prețurilor din ultimii ani.

Mișcarea vine după ce Rusia a refuzat să reducă producția ca răspuns la cererea în scădere pe fondul focarului de coronavirus. Reacția Arabiei Saudite - de a crește producția și de a-și oferi petrolul la un preț extrem de mic s-a produs în ciuda slăbirii economiei și a amenințării coronavirusului. "Este foarte rar ca la un colaps a cererii să vii cu o creștere a ofertei", a declarat Bob McNally la Rapidan Energy Group. „Este cea mai ciudată combinație pe care o văd de la începutul anilor ’30. Colapsul prețurilor tocmai a început.”

Prețul petrolului Brent, care e un reper internațional, a scăzut de la 45 de dolari la 31,02 dolari, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari scăderi într-o singură zi din istorie, traderii fiind surprinși de decizia Arabiei Saudite de a lansa un război efectiv al prețurilor la doar câteva zile după ce au încercat să discute cu OPEC și Rusia pentru a reduce producția.

Investitorii s-au orientat în active de refugiu, în genul obligațiunilor emise de Trezoreria SUA pe zece ani, randamentele scăzând odată cu creșterea prețurilor obligațiunilor. Aurul a sărit cu 1,3% la 1.694,42 dolari pe uncie. Dolarul american a pierdut teren față de celelalte valute, indicele dolarului scăzând 0,5 la sută. Yenul japonez s-a consolidat până la 1,8 la sută față de dolar până la 103,53 ¥, iar euro a câștigat până la 1% până la 1.1394 dolari, o valoare maximă în ultimele opt luni.

Dar monedele țărilor producătoare de petrol au fost lovite. Dolarul canadian a scăzut cu 1,3 la sută față de dolarul verde, în timp ce coroana norvegiană a scăzut cu până la 4,7% până la cel mai scăzut nivel față de dolar din 1985, potrivit datelor Reuters.

Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, pedepsește astfel Rusia în lupta pentru cota de piață, inclusiv vizându-i pe clienții tradiționali a Rusiei din Europa.

Tactica amintește de încercarea Arabiei Saudite de a recâștiga cota de piață în 2014 când mai avusese loc un război al prețurilor, dar de data aceasta vine pe fondul unei cereri în scădere din cauza impactului coronavirusului.
Rusia a refuzat să-și reducă producția săptămâna trecută, fiind supărată pe încercările Washingtonului de a sancționa companiile de energie ruse. Dar răspunsul agresiv al Arabiei Saudite riscă să lovească din plin bugetul Kremlinului.
Arabia Saudită intenționează să pompeze mai mult de 10 mil. barili pe zi luna viitoare, în timp ce anunță reduceri fără precedent pe piețele cheie. În cele din urmă, producția ar putea depăși 11 mil. barili/zi, a declarat o persoană apropiată politicii petroliere saudite - cu mult peste cei aproximativ 9 mil. barili/zi pe care Riyadul îi propusese anterior.

În timp ce prețurile mai mici pot oferi un impuls economic marilor importatori de petrol, care sunt probabil loviți de criza coronavirusului, însă țările mai vulnerabile ar putea să se confrunte cu lacune bugetare imense.

Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci pe piețele de mărfuri, a redus duminică prognoza prețurilor pentru Brent la 30 dolari pentru al doilea și al treilea trimestru și ar putea reduce prognoza la 20 USD în săptămânile următoare.

Unii văd mișcarea Arabiei Saudite ca pe o încercare de a forța Rusia să revină la masa negocierilor și a face reduceri mai mari ale producției. Însă relațiile dintre Moscova și Riyadh sunt acum foarte tensionate iar analiștii nu văd o rezolvare ușoară a conflictului dintre cele două țări. "Asistăm la o sinucidere colectivă", a declarat un analist în domeniul consultanței energetice.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus