Timpul.md

Actualitate 1 Martie 2017 | 17:44

Financial Times: „Rusia a distrus Siria – tot ea s-o reconstruiască”

„Noi am stricat, vor reparați!” – aceasta este noua poziția rusă în Siria, scrie Financial Times. Moscova declară că nu va participa la reconstrucția acestei țări din Orientul Mijlociu, și propune Occidentului și altor state arabe să se ocupe de această problemă.

Potrivit publicației, nu este surprinzător faptul că Rusia exacerbează o situație deja dificilă. Vladimir Putin și-a creat propriul scenariu de invazie militară în Orientul Mijlociu și, în ciuda tuturor dovezilor, el continuă să se prefaca ca lupta cu terorismul islamist, pozand în ”salvatorul Siriei”.

Între timp, potrivit estimărilor activiștilor pentru drepturile omului de la Human Rights Watch, mai mult de 440 de civili au fost uciși în bombardamentele din Alep în septembrie și octombrie anul trecut, ceea ce înseamna crime de război. Dar, în cazul războiului sirian este imposibil sa aduci pe cineva în fața justiției, deoarece ambele părți sunt acuzate de „crime monstruoase”, subliniaza articolul.

Din cauza faptului că, la sfârșitul anului 2016, rebelii au predat partea de est a orasului Alep, „regimul sirian si-a restaurat puterea în patru orașe-cheie ale țării. Assad a reușit astfel să obțină controlul asupra așa-numitei zone ”Siria utila”.

Dar este devreme sa vorbim despre sfârșitul conflictului. Armistițiul este fragil, in plus ca, in curand, ar trebui să înceapă lupta pentru orașul Raqqa, deținut de militanții ISIS. Cu toate acestea, publicația recunoaște, „intervenția Rusiei” a obligat Occidentul să renunțe la cererile sale mai vechi – demisia lui Assad.

Dupa pierderea pozitiei supreme si incertitudinile diplomației lui Trump, Europa și lumea arabă cauta noi modalitati pentru a consolida opoziția siriana. Problema fondurilor pentru reconstructia Siriei ar putea fi un astfel de mijloc de presiune. Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, intenționează să organizeze o conferință la Bruxelles, în cadrul căreia va fi discutata această problemă.

„Europenii cu fiecare ocazie le spun rușilor că daca doresc să primeasca ajutor în refacerea Siriei, opoziției ar trebui să i se ofere o mai mare influență la masa negocierilor”, – a declarat unul dintre diplomați pentru FT. Potrivit lui, în cazul în care această condiție este satisfacuta, ne putem aștepta la o „schimbare reală a puterii in Siria”. În cazul în care Moscova va refuza, semnalul care ii va fi adresat ar suna in felul urmator: „Ați stricat – reparați!”

„Marea negociere” privind reconstrucția și transferul de putere poate avea loc la un moment dat în viitor. Dar, astăzi, toate aceste discutii par rupte de realitate. În Siria inca e război și nimeni nu vrea să „pompeze bani într-o catastrofa în plina desfășurare”. Și chiar dacă Rusia va permite europenilor și arabilor să joace un rol mai important în soluționarea pașnică, Asad poate opune rezistanta procesului de tranziție cu ajutorul Iranului, conchide Financial Times. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus