Timpul.md

Actualitate 11 Ianuarie 2020 | 08:13

FLASH /// Iranul recunoaşte că a doborât DIN GREȘEALĂ avionul ucrainean, cu 176 de oameni

Iranul a recunoscut că armata să a doborât "neintenționat" avionul ucrainean, care s-a prăbușit miercuri dimineață și în care au murit toate cele 176 de persoane aflate la bord.

Declarația a venit sâmbătă dimineață, prin intermediul televiziunii de stat, care a vorbit despre o "eroare umană" că fiind vinovată pentru doborârea avionului. Responsabilii vor fi trași la răspundere, se arată în declarația citită la televiziunea de stat. Guvernul cere scuze familiilor victimelor, inclusiv celor din afară țării, transmite The Guardian.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a scris pe Twitter:

"O zi tristă. Concluzii preliminare ale investigației interne a forțelor armate: O eroare umană într-un moment de criză cauzat de aventurismul american a dus la dezastru. Regretele noastre profunde, scuze și condoleanțe pentru oamenii noștri, familiile tuturor victimelor și alte țări afectate."

O declarație a armatei transmisă de mass-media de stat din Iran precizează că avionul a fost confundat cu o "țintă ostilă" după ce s-a îndreptat către un sit militar sensibil aparținând Gardienilor Revoluției.

"Armata era la cel mai înalt nivel de reacție", se arată în declarație, pe fondul tensiunilor crescute cu Statele Unite.

"Într-o astfel de situație, din cauza erorii umane și într-un mod neintenționat, avionul a fost lovit." Armata a cerut scuze pentru catastrofă provocată și a promis că își va îmbunătăți sistemele pentru a preveni astfel de greșeli în viitor.

Responsabilii vor fi trimiși în față unui tribunal militar și trași la răspundere, se arată în comunicat.

Anunțul de sâmbătă vine în contextul în care până acum autoritățile iraniene au respins în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă iraniană și s-a prăbușit din această cauza.

Canada și Marea Britanie au anunțat încă de joi că aeronava a fost doborâta fără îndoială de o rachetă iraniană, probabil din greșeală, iar înregistrări video dificil de autentificat au început să circule pe Internet în susținerea acestei teze.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus