Atitudini

Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic

Albumul mi-a părut un extraordinar promotor al folclorului românesc printre ascultătorii tineri, mai ales că folclorul reprezintă una din platformele solide ale unei naţiuni, pe care se construieşte adevărata identitate. Unul din hiturile acestui album, intitulat „Balada Românului”, conţine un mesaj extraordinar de util pentru tinerii români de pretutindeni, şi anume acela că românii au devenit un popor cu o criză identitară profundă, iar folclorul este acel oxigen care ar putea să retrezească la viaţă acest popor astmatic.

Unul din elementele fortificatoare ale identităţii unei naţiuni ar trebui să fie folclorul ei, datinile, tradiţiile orale, basmele, doinele, horele şi zicătorile. Ele sunt cele care îi păstrează acea sclipire unică, specifică naţiunii în cauză. Folclorul românesc este un ocean imens de inspiraţie şi mândrie naţională. Din păcate, acest ocean este pierdut în ultimul timp sub straturile groase de kitsch televizat „modern” şi bufonadă fonetică de doi bani, bufonadă care răsună la fiecare post de radio din ţară. Sincer, câţi din generaţia tânără ştiu măcar o piesă de Maria Tănase, Nicolae Sulac sau Orchestra „Lăutarii”? Majoritatea ascultă pseudovedetele purtătoare de „demnitate naţională”. Ne amintim bine cum una din aceste „dive” naţionale, Nelly Ciobanu, apărea în mai anul curent în costum de soldat bolşevic. Asta da păstrare a tradiţiilor.

În acelaşi timp, pseudoartiştii autohtoni ne spun că promovează folclorul, însă o fac într-un mod mutilat de tendinţele tâmpite ale estradei moderne. De exemplu, nu văd nicio iotă de folclor autentic în creaţiile unor interpreţi dubioşi precum Adrian Ursu sau Igor Cuciuc. Ce fel de folclor promovează aceştia? Unul de doi bani, lipsit de autenticitate, originalitate şi, cel mai im-portant, de miez. Ce mesaj transmit aceşti interpreţi? Ce valori promovează? Aceste aşa-zise vedete fac mai degrabă o muzică de beţie decât o muzică românească autentică, una care ar trebui să retransmită datinile acestui popor din tată în fiu şi să te facă să te simţi parte dintr-un spaţiu cultural unic – cel românesc.

Şi până nu voi vedea pe scena noastră un folclorist tânăr cu un mesaj uni-ficator pentru această naţiune mutilată, voi continua să ascult folclorul vechi şi muzica străină de calitate. Pentru că nu văd niciun geniu în muzica mol-dovenească contemporană, şi sper din tot sufletul să apară unul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *