CSI / Rusia

Fondatorul Kommersant: Fugiţi şi luaţi-vă copiii. În Rusia vine măcelul

Redăm mai jos textul autorului:

Sunt sigur că, în curând, în Rusia – peste câteva săptămâni, luni – va avea loc unul dintre cele două scenarii: Sau o schimbare de guvern, cu consecințe complet impredictibile și periculoase; sau o criză socială severă cu explozie de criminalitate stradala, lipsa produselor de prima necesitate și pericole reale pentru viața și sănătatea cetățenilor.

Prin urmare şi fără glume:

Dacă este posibil, lăsați totul ș FUGIŢI, dar mai important, duceti-va copiii.

Ok, nu pentru totdeauna -două-trei luni, maxim șase luni. Dar plecaţi. Dacă în acest timp nu se întâmpla nimic, iar situația va fi mai buna, voi fi foarte bucuros să constat ca am greșit.

Înțeleg că cei care acum au 25-30 de ani nu simt realitatea unor astfel de scenarii. Nici eu, la acea vârstă nu am simțit. Până într-o zi când: m-am întors din vacanță, am fost de dimineață la sala de sport de la „Dinamo”, am ieșit din sala de sport, m-am așezat în mașină și am constatat că, lângă mine, la semafor, stăteau tancuri și altă tehnică militară.

Se întampla în dimineața zilei de 19 august 1991, puciul a avut loc de dimineață. Trei nopți la rând în oraș s-au auzit focuri de armă. Atunci totul s-a terminat ca printr-o minune fără vărsări de sânge civil.

Acum acest miracol nu va mai avea loc. Si nu pentru ca cei care erau slabi ieri, azi sunt puternici, ci pentru ca nimeni in Rusia nu va mai putea influența situația, nu are cine.

Revoluțiile au loc întotdeauna în mod neașteptat. Revoluția din România a început cu un miting în sprijinul conducatorului de atunci – Ceaușescu.

Ultimele alegeri în Sovietul Suprem al URSS, înainte de prăbușirea țării, au avut loc cu largul „sprijin și încurajare” a populației.

Războiul civil în Rusia a început dupa revoltele din Sankt-Petersburg, despre care nimeni in țară nu ştia și abia după mai multe decenii au fost denumite „Marea Revoluție din Octombrie”.

Nu putem considera că încrederea în propriile forțe ale guvernului este un semn de stabilitate. Există două semnale clasice ale cataclismului social care se apropie:

1. Nemulțumirea generală și puternică a populației. Nu contează în ce problemă.
2. Divizarea societății, care în mod normal reprezintă o paletă mare de diverse puncte de vedere politice, în două tabere opuse, cu o încărcătură emoțională mare una față de cealalaltă.

Ambele aceste semnale sunt prezente în Rusia. După parerea mea, catastrofa nu poate fi evitata.

Știu că nu voi fi auzit, dar eu totuși voi spune – avem nevoie să nu ne mai înjurăm despre cine are dreptate. Pentru că nu contează. Vom putea afla mai târziu. Acum este important doar modul în care vom salva oamenii – ființele umane, indiferent de convingerile lor politice.

Pentru că foarte curând, va fi foarte rău, teribil și foarte periculos pentru toată lumea.

Cred că niciun om normal astăzi nu poate avea nicio îndoială că puterea este complet disfuncțională și nu are eficiențe pârghii de guvernare în general, cu atât mai mult într-o situație de criză.

Cred ca situația este de așa natură încât este nevoie de un Comitetul de Salvare Nationala. Care sa nu răstoarne guvernul. Cu aceasta sarcina se descurca chiar statul foarte bine, fără niciun ajutor. Dar un Comitet de salvare a oamenilor de situația care va veni în viitorul apropiat.

Sper foarte mult ca oricine altcineva – mai inteligent – a creat deja un astfel de comitet în liniște și fără tam-tam. Navalnîi sau Hodorkovski, nu contează.

Dar dacă am greșit, și nimic de genul acesta nu s-a întreprins, trebuie să-l facem imediat. Eu pot recomanda numele. Să-i spunem 19-20! În cinstea acelei singure nopți din 19-20 august 1991, când, în fața Casei Albe de la Moscova, țara a fost într-adevăr unită în dorința comună de a se salva.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *