Actualitate

Fost deputat rus: Kremlinul a plătit un miliard de dolari pentru refuzul lui Ianukovici de asociere cu Uniunea Europeană

Declaratia a fost facuta de acesta în timpul audierilor in procesul de judecare a tradarii lui Ianukovici. Ponomarev afirma că prin schema de achiziționare de obligațiuni de stat din Ucraina, Ianukovici și familia lui au primit beneficii de 1 miliard de dolari. A fost o mită directă, iar sarcina statului rus a fost de mituire directa a familiei Ianukovici.

Avocatul fostului președinte, Vitali Serdiuk, l-a întrerupt pe Ponomarev și a spus că fostul deputat rus minte, ca Ucraina a fost cea care a primit banii pentru obligațiunile de stat, nu Ianukovici. Fostul deputat rus a replicat: „Vă voi oferi un manual de economie, acolo este scris totul despre asta”.

El a adăugat că, prin anumite scheme, fiului lui Ianukovici, Alexander, i s-a oferit ocazia ca prin această afacere cu obligațiuni să se îmbogățească pe piața bursieră. „Acest lucru a fost făcut pentru a se asigura că Ianukovici refuza să semneze asocierea”, a subliniat el.

De asemenea, Ponomarev a spus că, la început, Kremlinul nu intenționa să anexeze Crimeea, urmand sa aplice scenariul Osetia, în care Crimeea declară independența, iar Rusia recunoaste ulterior această independență. El a explicat că în 2004 Curtea Constituțională a Federației Ruse a explicat că în componenta Rusiei nu pot intra părți din alte țări, ci numai țari în întregime.

Dar, cu toate acestea, potrivit politicianului rus, s-a decis totuși să se mearga pe varanta anexarii.

În plus, scrisoarea lui Ianukovici adresata președintelui rus Vladimir Putin, în care primul cere ca Rusia sa trimita trupe în Ucraina, a jucat un rol-cheie în anexare, deoarece a fost folosita pentru a legitima alipirea Crimeei la Rusia. Consecința scrisorii fostului președinte a fost și apelul lui Putin catre Consiliul Federației, în care el cerea permisiunea formala de a introduce trupe rusești pe teritoriul Ucrainei, urmare a cererii lui Ianukovici.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *