Actualitate

Fostei ministre comuniste Ivanova ii miroase aerul curat

Dupa ce la Statia de epurare a apelor din Chisinau au inceput lucrarile de deshidratare a namolului, Violeta Ivanova, fosta ministra a Ecologiei, s-a aratat nemultumita de ceea ce face municipalitatea pentru a elimina mirosul insuportabil din capitala. Ea a declarat pentru o agentie de presa procomunista ca proiectul ce implica utilizarea geotuburilor nu e unul eficient, constituind doar o varianta provizorie pentru rezolvarea problemei, iar prelucrarea namolului va necesita cateva zeci de hectare de teren in plus. Toate acestea, in pofida faptului ca, atunci cand era ministra a Ecologiei, ea a dat aviz pozitiv implementarii proiectului.

„A salutat initiativa noastra si a spus sa ne adresam Fondului Ecologic National pentru a obtine finantare”, mentioneaza Arcadie Rusnac, seful Departamentului calitatii al SA „Apa-Canal Chisinau”. Fondul a refuzat finantarea proiectului, pe motiv ca existau altele mai importante (se intampla in campania electorala). Primaria e constienta ca solutia aplicata este una provizorie, pana la reconstructia Statiei de epurare, doar ca nu intelege de ce fosta ministra a Mediului critica o activitate menita sa asaneze acest mediu, folosind resurse minime.

Viceprimarul capitalei Vlad Cotet e de parere ca declaratiile Violetei Ivanova sunt „niste aberatii” si ca „expertizele partenerilor europeni demonstreaza eficacitatea lucrarilor realizate de catre SA „Apa-Canal Chisinau”. Dansul conchide ca, de fapt, Ivanova cauta dividende politice pe seama unei intreprinderi municipale.

Ivanova mai spune ca depozitarea namolului in geotuburi nu este o metoda buna, deoarece nu rezolva problema in sine si, in plus, va necesita suprafete suplimentare de teren. Specialistii de la „Apa-Canal” combat insa aceasta presupunere a fostei functionare si sunt convinsi ca, dupa implementarea proiectului-pilot, suprafata de uscare a namolului se va reduce de la 35 la cinci hectare. Din septembrie, intreg volumul de reziduuri de la Statia de epurare nu mai este plasat pe platformele de acumulare a namolului, ci este pompat in geotuburi.

Acestea separa namolul de apa, iar reziduurile acumulate se deshidrateaza de zece ori mai rapid. Dupa deshidratare, namolul uscat constituie doar 30% din volumul initial. Statia de epurare prelucreaza zilnic 1600 m³. Astfel, incepand cu luna iunie 2010, la Chisinau nu se va mai simti mirosul neplacut. Proiectul a fost implementat de SA „Apa-Canal Chisinau” si Primaria Chisinau, in colaborare cu Compania olandeza „Tencate”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *