Timpul.md

Internațional 7 Martie 2015 | 10:11

Fostul ministru francez, Claude Guéant, în arest preventiv

Claude Guéant, fostul ministru de interne al Franţei şi ex-secretar general al preşedinţiei sub mandatul lui Nicolas Sarkozy, a fost încarcerat preventiv pentru a fi audiat în cadrul unei anchete judiciare. Anchetatorii caută să vadă ce rol ar fi putut juca Guéant în finantarea campaniei prezidenţiale a lui Sarkozy din 2007.

Judecătorul de instrucţie caută în particular să stabilească de unde şi cum au ajuns pe contul fostului ministru de interne în 2008 circa 500 de mii de euro. Claude Guéant, interogat deja atât de justitie cât şi de presă în legătură cu această sumă, a afirmat că banii primiţi prin virament corespund vânzării unui avocat malaezian a două tablouri realizate de un pictor flamand din secolul 17. Experţii au contestat însă valorizarea operelor acestui artist puţin cunoscut pe nume Andries van Eertvelt. Tablourile acestuia se vând în medie cu doar 30 de mii de euro, adică de 16 ori mai putin decât suma pe care Guéant spune că a încasat-o pentru cele două pânze.

Anchetatorii caută mai degrabă să facă o legătură între acesti bani si o eventulaă finantare ocultă cu bani libieni a campaniei lui Nicolas Sarkozy din 2007. Primele acuzatii si dezvăluiri în acest sens au apărut pe situl de informatii Mediapart între cele două tururi ale campaniei prezidentiale din 2012. Jurnaliştii publicau atunci un document care evoca un acord între Libia lui Muamar Gadafi pentru a-l finanta pe Nicolas Sarkozy. Acesta din urmă a reactionat deîndată afirmând că documentul în speţă este un fals. Justitia a deschis totusi o anchetă în acest caz în aprilie 2013 pentru « coruptie activă si pasivă » si « trafic de influentă ».

Pentru Claude Guéant, încarcerat acum preventiv, este a treia « experientă » în arest. Fostul înalt oficial francez a mai fost retinut de politie în 2013 în cadrul unei anchete legate de niste bani pesin vărsati unor colaboratori si apoi în 2014 în cadrul controversatului arbitraj favorabil de care a beneficiat omul de afaceri Bernard Tapie.

Cum era de asteptat, ziarul conservator Le Figaro, apropiat fostului preşedinte Sarkozy, citează surse din anturajul lui Guéant. Ele pun sub semnul întrebării neutralitatea acestei audieri în regim de arest preventiv a fostului ministru si colaborator al lui Sarkozy cu doar trei săptămâni înaintea unor alegeri departamentale care se anuntă defavorabile puterii socialiste. Anturajul lui Guéant si Sarkozy uită să precizeze însă că afacerea cu tablourile nu este decât una dintre serie de cel putin 7 care-l amenintă pe fostul secretar general al presedintiei care pe vremea mandatului lui Sarkozy era botezat « Cardinalul ».

Sursa: mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus