Timpul.md

Moldova 1 Noiembrie 2017 | 13:31

Fostul președinte CC, Alexandru Tănase, despre limba română în Constituție: „Pentru a produce efecte juridice, hotărârile CCM nu au nevoie să fie validate de Parlament”

Avizul de ieri al Curții Constituționale referitor la modificarea Articolului 13 din Constituție necesită o precizare substanțială.

Desigur, este salutabil faptul că deputații au decis să aducă textul articolului 13 din Constituție în concordanță cu Hotărârea Curții Constituționale. Acest proiect, fiind elaborat în unison cu Hotărârea Curții din 5 decembrie 2013, ar aduce claritate textului constituțional. La rândul său, Parlamentul este cel care are obligația constituțională să se conformeze deciziilor CCM și, după caz, să opereze modificările necesare pentru a aduce cadrul normativ în conformitate cu prevederile acestora.

Vreau doar să atrag atenția asupra faptului că o eventuală modificare a art. 13 din Constituție, are mai mult o valoare tehnică, nu și una de substanță. Hotărârile Curții Constituționale sunt texte cu valoare constituțională, fiind parte integrantă a Constituției, ele fac corp comun cu dispozițiile pe care le interpretează și sunt obligatorii pentru executare pentru toate instituțiile statului. Pentru a produce efecte juridice, hotărârile CCM nu au nevoie să fie validate de Parlament, ele se aplică direct, imediat și fără nici o condiție de formă suplimentară.

Potrivit hotărârii CCM nr.33 din 10 Octombrie 2013, “Hotărârile CCM se aplică direct, fără nici o altă condiție de formă, iar interpretarea oficială a normelor constituționale este imperativă”.

Pornind de la aceste prevederi legale, Hotărârea CCM din 5 decembrie 2013 are valoare de text constituțional, iar limba oficială a Republicii Moldova este limba română, indiferent de conținutul articolului 13. 2.
 
Sursa: facebook.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus