Timpul.md

Actualitate 5 Septembrie 2019 | 11:53

Fostul viceministru al Justiției: „Parlamentul și Guvernul trișează”

După plecarea sa de la Ministerul Justiției, fostul viceministru Nicolae Eșanu a făcut o serie de declarații în cadrul unui interviu pentru dw.com. Potrivit lui, autoritățile cer membrilor societății să respecte legile, dar nu urmează și ei același exemplu. Mai mult, spune Eșanu, felul în care sunt întocmite legile în țara noastră este demn de bancuri.

 „S-au întâmplat cazuri anecdotice: De exemplu, Legea salarizării - ni s-a cerut într-o zi să dăm avizul și ne-am pomenit cu funcții care nu aveau acoperire legală, pentru că noi nu am avut timp măcar să verificăm tehnic, nu să facem și o analiză fundamentală a principiilor care sunt puse acolo. Eu cu o asemenea modalitate de a guverna nu sunt de acord și am decis să mă retrag”, a declarat Eșanu.

Fostul viceministru a vorbit și despre decizia de a candida la șefia Curții Constituționale, dar și despre dezamăgirea de după concurs:

„După ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională nu cred că mai sunt șanse să fim guvernați corect. Pentru că nu poți să declanșezi o procedură, apoi, fără să o anulezi, să anunți altceva. Este regretabil că reacția partenerilor de dezvoltare aproape că nu a existat. Eu cred că la CC s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, pentru că a fost tolerat. Pentru că dacă UE făcea o declarație dură și spunea: Nu faceți asta, pentru că riscați să afectați relațiile cu UE, sunt sigur că nu se mergea pe acest scenariu. Eu le-am spus actualilor guvernanți: Nu există cale de întoarcere dacă începeți să încălcați principiile sacre sub lozinca salvării țării de cei răi!”.

Eșanu a adăugat că prin felul în care acționează actuala guvernare, reușește să transmită societății mesaje ambigue.

„Toate reformele încep la Guvern și Parlament. Când Guvernul și Parlamentul vor transmite mesajul: noi respectăm legea și vom insista ca să respecte toți legea, atunci lucrurile o să înceapă să se schimbe. Dar când ei cer ca alții să respecte legea, în timp ce ei o încalcă... De fapt, Parlamentul și Guvernul transmit astăzi în societate următorul mesaj: trișați când și cum puteți dacă aveți puterea să o faceți!”, a conchis fostul viceministru.

Amintim că, miercuri, 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități din Parlament a desfășurat concursul pentru numirea a doi judecători ai Înaltei Curți din partea Legislativului. Potrivit legii, Curtea Constituțională se compune din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Nicolae Eșanu a fost numit candidat din partea Legislativului.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus