Actualitate

FOTO/ VIDEO. Arma secretă de pe tancul rusesc T-90, testată în Siria

Ştora 1 este un sistem este de protecţie împotriva rachetelor antitanc cu un sistem de ghidare semi-automat sau muniţie de artilerie ghidate.

Acesta a fost comandat în 1989 şi este instalat pe vehicule de luptă, cum ar fi blindatele BMP-3M şi tancurile T-72, T-80 şi T-90.

Bruiajul anti-rachetă este indispensabil în războiul împotriva teroriştilor care nu dispun de un număr suficient de tancuri şi luptă împotriva blindatelor inamice folosind rachete anti-tanc. Şhtora-1 perturbă funcţionarea sistemelor de ghidare cu laser, folosind dispozitivele care emit radiaţii modulate în diapazon optic şi infraroşu. Rezultatul este bruiajul electro-optic al rachetelor până la la 2,5 km.

Dispozitivele de ochire primesc un semnal fals care păcălesc racheta. T-90 este un tanc de luptă din generaţia a treia, fabricat la uzinele Uralvagonzavod din Nijni Taghil, Rusia. T-90 este o variantă modernizată a tancului T-72. Este cel mai modern tanc aflat în dotarea Forţelor Terestre şi Infanteriei Marine ruseşti.

Deşi are la bază un model T-72, T-90 este dotat cu tunul şi sistemele optice de ochire montate pe tancul T-80U, un motor nou şi un sistem de vedere pe timp de noapte bazat pe imagini termice. T-90 este capabil sa intre cu totul în apă şi să tragă.

Tancul are protecţie pe trei niveluri: primul este blindajul compozit al turelei, format din sandwich de straturi alternative de aluminiu şi plastic şi o secţiune de control a deformării, plasate între straturile de blindaj de oţel, acest tip de blindaj fiind mai rezistent şi mai usor decât cel clasic de oţel.

Al doilea este sistemul de plăci de blindaj reactiv ERA Relikt care a înlocuit mai vechiul Kontakt-5, plasate în unghi de scoică pe partea frontală a turelei şi pe plafonul acesteia împotriva proiectilelor penetrante APFSDS, inclusiv sorturile laterale dispun de blindaj ERA Relikt incorporat. Al treilea este sistemul de bruiaj infrarosu şi laser Ştora (Cortina), produs de Elektromaşina şi alcătuit din două dispozitive de bruiaj electro-optic/laser TShU1-7 EOCMDAS montate spre partea din faţă a turelei tancului (care dau senzatia de “ochi roşii” când sunt active), 4 receptori de avertizare laser şi două sisteme de grenade aer-sol 3D6, totul ghidat de un sistem computerizat.

În momentul în care sistemul detectează încadrarea de către un sistem de ţintire laser se lanseaza automat grenadele fumigene, iar în cazul capului de ţintire infraroşu al unor rachete antitanc, acesta poate fi bruiat de dispozitivele specializate.

T-90 MS poate fi echipat şi cu lama de buldozer pentru a se îngropa în pământ în poziţie întărită sau pentru luptă în zone urbane şi poate fi echipat şi cu dispozitiv rulant anti-mina KMT. În plus, există un echipament specializat anti-mină, denumit EMT-7, bazat pe impuls electromagnetic care afectează circuitele electrice ale minei făcând-o inoperabilă înainte ca tancul să ajungă la ea, şi care poate fi instalat pe T-90. Tancul dispune şi de protecţie nuclear-biologică-chimica (NBC) şi dispozitiv anti-incendiu automatizat.

Tunul este operat de un sistem de control al focului Kalina şi încărcat de un autoloader (cu o rată de tragere 5-8 secunde) cu 22 de proiectile, restul până la 40 fiind depozitate într-un compartiment exterior din spatele turelei. Datorită autoîncărcării, echipajul este alcătuit din doar trei soldaţi. Tancul este echipat cu două mitraliere, una antiaeriană NSV/Kord de 12,7mm în turela telecomandată de către comandant, putând lovi ţinte până la 2 km cu o cadenţă de 700-800 lovituri pe minut, şi una coaxiala PKT de 7,62mm.

Uzina Uralvagonzavod se ocupă de crearea unui sistem care va permite unui operator să ghideze tancul T-90 la o distanţă de până la cinci kilometri.

adevarul.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *