Lumea

FOTO: Descoperire macabră într-un oraş antic din Egipt

Atunci când îi capturau pe inamici în luptă, luptătorii egipteni le tăiau acestora mâna dreaptă, în ideea că astfel îi vor deposeda de putere pentru totdeauna. Fragmentele de membre umane erau apoi prezentate regelui, care îi recompensa pe viteji cu aur.

Două dintre mâinile descoperite de arheologi la palatul din Avaris se aflau în camera de tron a regelui, iar celelalte 14 au fost găsite într-o altă parte a sitului.

„Majoritatea mâinilor au dimensiuni mari, iar unele sunt chiar foarte mari”, a declarat Manfred Bietak, cel care a coordonat cercetările de la Avarsis, localitate situată în Delta Nilului. Inscripţiile din acea perioadă notează că un războinic primea o cantitate de aur de două ori mai mare decât greutatea mâinilor retezate.

Arheologul este de părere că mâinile au fost îngropate acolo în timpul celei de-a cincisprezecea dinastii a hiksoşilor, sub conducerea regelui Khayan. Hiksoşii s-au instalat în Levant, acolo unde au dus lupte aprige cu egiptenii pentru preluarea puterii, ei fiind cei care au introdus în Egipt, pe lângă numeroase unelte, şi armele de război.

Cercetătorii nu cunosc încă originea acestei practici sângeroase, întrucât nu există documente care să ateste că ea ar fi fost introdusă de hiksoşi.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *